Uleiul de măsline – reflexie a măiestriei anticilor    

0 Shares
0
0
0

Uleiul de măsline – reflexie a măiestriei anticilor    Culturile de măslin au perstigiul de a fi printre cele mai vechi și longevive din lume, alături de cuturile de cereale și viță de vie. Din punct de vedere științific, originile acestei plante sunt  încă disputate între sudul Asiei, bazinul Mediteranei și teritoriul actual al statului Etiopia. Treptat, e cert că acesta s-a răspândit în mai multe zone ale lumii în urmă cu mii de ani.

În Grecia antică, măslinul era extrem de apreciat și prețuit, iar uleiul de măsline a devenit treptat un produs de lux. Chiar și în timp de război era interzisă incendierea culturilor de măslini. Această atitudine față de măslini își găsește explicația într-o legendă care datează din Antichitate.

Conform scrierilor care au supraviețuit timpului, acesta a luat naștere în urma unui conflict între Poseidon și Atena. În timpul confruntării, zeița înțelepciunii ar fi lovit pământul cu sulița și de acolo a crescut un măslin. Având în vedere patronajul Atenei asupra celui mai important polis din regiunea Aticii, acesta a fost considerat un dar al zeiței. De atunci a rămas un simbol al victoriei și al păcii.

Prețuirea măslinului nu este un fenomen singular. Aceasta a fost identificată și la palestinieni și iudei. Drept dovadă, măslinul este menționat de un număr impresionant de ori chiar și în textul biblic. De asemenea, în urma contactelor și a supunerii grecilor de către romani, simbolistica măslinului a fost preluată și transmisă mai departe.

Romanii, prin măiestria lor, buna organizare și inovațiile tehnice, au dus culturile de măsliniși producerea uleiului de măsline la un alt nivel, net superior, care se poate reflecta inclusiv în calitatea uleiului italian din zilele noastre.

Printre cele mai prestigioase branduri se află în prezent FRANTOIO FRANCI, care a luat naștere la mijlocului secolului al XX-lea în regiunea Toscanei, mai precis Montenero D’Orcia. Acesta a primit sute de premii de nivel internațional și este unul dintre cele mai apreciate și mai căutate tipuri de uleiuri de măsline din lume.

Pe lângă gustul specific, rafinat, uleil de măsline extravirgin, obținut prin presarea măslinelor are nenumărate beneficii pentru sănătatea organismului uman. Dintre acestea se disting:

  • Conținutul semnificativ de vitamine, în special E și K.
  • Prezența antioxidanților în compoziție, care sunt recunoscuți pentru efectele curative. Dietele bogate în antioxidanți sunt extrem de recomandate.
  • Numărul mai redus de calorii în comparație cu uleiul de floarea soarelui, care este printre cele mai utilizate la nivel mondial.
  • Lipsa carbohidraților, care se afla deja în compoziția multor alimente, ceea ce înseamnă că suntem predispuși la exces.
  • Efectul asupra sistemului cardiovascular. Acesta previne blocarea arterelor și a tensiunii arteriale, reducând riscul de infarct miocardic sau de atac vascular cerebral.
  • Stimularea activității cerebrale și încetinirea îmbătrânirii din punct de vedere neurologic. Astfel, uleiul de măsline poate preveni apariția bolilor precum Alzheimerul.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care ar trebui să înlocuiești uleiul obisnuit din dieta ta cu un ulei de masline extravirgin, vegetal si natural din Italia, Villa Magra-Frantoio Franci, 500 ml. Pe lângă efectele benefice asupra sănătății, te vei putea bucura de aroma deosebită a unui produs de cea mai înaltă calitate!

0 Shares
You May Also Like