Aparatele dentare folosesc benzi, arcuri, bracketi si aplica atent presiune pe dinti in scopul de a-i alinia corespunzator. Un tratament ortodontic cu aparat dentar dureaza chiar si cativa ani de zile, astfel ca este nevoie de rabdare si grija.
Provocarile legate de igiena atunci cand porti aparat dentar:
Un motiv pentru care arcurile si sarmele din metal sunt destul de problematice pentru unii pacienti este ca acestea prezinta o serie de provocari cu privire la intretinerea igienei dentare.
Arcurile, firele si bracketii ingreuneaza folosirea periutei si a atei dentare. In plus, acest dispozitiv ortodontic impovareaza consumul de anumite produse alimentare.
Atunci cand esti nevoit sa porti aparat dentar Bucuresti, retine urmatoarele lucruri:
Trebuie sa eviti anumite bauturi si alimente.
Daca folosesti aparat dentar, ti-ar putea fi greu sa consumi anumite alimente, iar daca te fortezi sa le mananci, acestea ar putea sa iti deterioreze dantura.
Nu este vorba doar de alimentele dure; alimentele acide, de asemenea, trebuie sa fie evitate deoarece pot deteriora structura dintilor, precum si aparatul dentar.
Iata care sunt alimentele de evitat in cazul unui tratament ortodontic: dropsurile, guma de mestecat, alunele, morcovii cruzi, caramelele, untul de arahide, nucile si popcornul.
Urmatoarele alimente si bauturi trebuie sa fie consumate cu prudenta (pacientii trebuie sa se spele pe dinti imediat dupa ce le consuma): sosul de soia, merele, salsa, bauturile racoritoare, rosiile, piersicile, citricele si muraturile.
Periajul si folosirea atei dentare in cazul celor care folosesc aparat dentar:
Daca utilizezi aparat dentar traditional sau aparat dentar cu actiune rapida pentru adulti, periajul si folosirea atei dentare devin mai dificile, insa sunt cruciale, deoarece particulele alimentare ar putea fi prinse intre firele si suporturile aparatului, cauzand aparitia placii bacteriene si a cariilor dentare.
Pacientii sunt sfatuiti sa utilizeze o periuta de dinti cu un cap mic. Acest tip de periuta de dinti le va permite curatarea aparatului dentar in zona frontala, dedesubt si pe punte de-a lungul dintilor.
Colturile gurii si limba trebuie curatate la fel de bine. In plus, pacientii care urmeaza un tratament ortodontic sunt sfatuiti sa foloseasca si o periuta interdentara, pentru a curata spatiile in care periuta obisnuita nu poate sa ajunge.
Periajul trebuie sa fie efectuat de cel putin doua ori pe zi, de preferat de trei ori pe zi, dupa fiecare masa.
Folosirea atei dentare va fi destul de greoaie, deoarece ata trebuie sa acceseze in mod corespunzator spatiile dintre dinti.
Cu toate acestea, aceasta trebuie sa fie folosita cel putin o data pe zi, pentru a evita aparitia anumitor probleme dentare. In cazul in care folosirea atei dentare nu este preferata de anumiti pacienti, acestia pot opta pentru utilizarea unui dus bucal (irigator oral), care le va oferi efecte similare.