Recuperarea dupa o entorsa de glezna

0 Shares
0
0
0

Entorsa gleznei este una dintre cele mai frecvente probleme musculo-scheletale, din cauza cazaturilor si a leziunilor sportive. Iar faptul ca nu puteti merge normal este o forma de invaliditate, mai ales daca perioada de vindecare implica saptamani in loc de zile, asa cum se intampla adesea in cazul entorselor de glezna.

Este important sa primiti ingrijire medicala adecvata pentru o entorsa a gleznei. Daca este o entorsa moderata sau severa si nu primiti asistenta medicala, ligamentul se poate vindeca intr-o pozitie intinsa, ceea ce poate cauza alte entorse.

Entorsele gleznei sunt clasificate de la 1 (usoare) la 3 (severe). Durata recuperarii depinde de gradul entorsei.

Tratamentul eficient pentru recuperarea dupa o entorsa a gleznei

Urmatoarele tratamente sunt standard pentru entorsele gleznei, cu note privind durata recuperarii in functie de tipul si gradul entorsei.

Faza 1: Odihna/imobilizare
Primele lucruri pe care sa le faceti dupa o entorsa a gleznei sunt: sa nu mai puneti greutate pe picior si sa utilizati metoda RICE (odihna, gheata, compresie si ridicare) pentru a calma inflamatia.

Folositi carje pentru a va deplasa prin casa si cereti ajutor familiei.

Aplicati pachete de gheata in primele doua zile pentru a reduce inflamatia. Ridicati piciorul deasupra inimii cu ajutorul unor perne, atunci cand este posibil. Aplicati compresie asa cum va recomanda medicul.

Utilizati medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) fara prescriptie medicala pentru durere, daca o puteti tolera; in caz contrar, utilizati acetaminofen. Daca aveti o entorsa minora sau de gradul 1, timpul mediu de vindecare este de aproximativ trei saptamani.

Daca aveti o entorsa de gradul 2, s-ar putea sa aveti nevoie de o atela sau o orteza pentru a o mentine in repaus in timpul recuperarii. Daca este o entorsa de gradul 3, este posibil sa purtati ghips pentru cateva saptamani.

Faza 2: Kinetoterapie/intarire
Daca aveti o entorsa de gradul 2, trebuie sa treceti in faza 2 a programului de vindecare, kinetoterapia.

Sunati la Clinica kinetoterapie Bucuresti sau faceti o programare online pentru orice probleme musculoscheletale.

Scopul programului de kinetoterapie este de a restabili gama de miscare si flexibilitate. Va angajati in exercitii de forta pentru a intari muschii din jurul ligamentului. Programul mai poate cuprinde masaj, ultrasunete sau alte modalitati de terapie.

Terapeutul va va oferi instructiuni pentru a continua exercitiile acasa. Vindecarea entorselor de gradul 2 dureaza aproximativ 4-6 saptamani.

Daca aveti o entorsa de gradul 2 sau 3, medicul va poate recomanda un tratament de medicina regenerativa pentru a accelera vindecarea.

Faza 3: Intretinere
Daca aveti o entorsa de gradul 2 sau 3, medicul dvs va poate sfatui sa incepeti sa mergeti cate putin si sa utilizati glezna fara a o rasuci sau intoarce. In felul acesta lucrati la cresterea echilibrului si a fortei gleznelor.

Dupa o perioada de timp, poate 3-6 luni, va veti putea intoarce la sportul preferat si la activitati care necesita intoarcerile ascutite ale picioarelor (de exemplu, tenis, baschet). Nu puteti grabi vindecarea unei leziuni grave.

Daca glezna a suferit un traumatism grav sau o ruptura completa, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala artroscopica pentru a repara ligamentul, desi majoritatea entorselor de glezna se rezolva cu un tratament conservator.

0 Shares
You May Also Like