Limba engleza – prima limba internationala

0 Shares
0
0
0

Limba engleza – prima limba internationala
Peste tot auzim Invata Engleza! Invata engleza! Si desi motivele pentru care este bine sa invatam engleza sunt evidente inca mai sunt oameni care au nevoie de explicatii suplimentare.

Poate ca pentru a intelege de ce este importanta limba engleza este nevoie sa invatam despre cum aceasta limba a ajuns o limba internationala si care sunt motivele pentru care tocmai engleza a fost aleasa din multitudinea de limbi existente pentru a reprezenta o limba nationala.

Este un fapt foarte cunoscut de toti specialistii din lumea intreaga si ca dominatia acestei limbi poate sa fie atribuita istoriei imperiale pe care aceasta tara o are, puterea economica, religioasa si politica sau existentei unui numar mare de vorbitori nativi ai acestei limbi.

Intr-adevar in secolul 10 limba engleza era deja o limba a unui urias imperiu pentru a fi purtata in toata lumea de catre emigranti sau datorita impunerii ca si limba oficiala impreuna cu limbile nationale care exista.

Explorarea, comertul si cucerirea nu au fost suficiente sa determine acceptarea in mod neconditionat a unei limbi de alte natiuni. Portugalia, Spania, Olanda sau Arabia, au fost toate imperii coloniale si limbile lor nationale nu au ajuns la un statut de international. Este evident ca engleza nu a castigat batalia prin puterea imperiala pe care o avea.

Faptul ca a existat un numar mare de vorbitori nativi e un alt motiv necesar dar care nu este suficient in cazul in care luam in calcul si faptul ca numarul de vorbitori nativi de limba chineza sau hindi este mai mare comparativ cu nativii de limba engleza.

Germania si Japonia au avut nu doar putere economica dar si locuitori inzestrati cu un geniu creator sau cu un mare simt al afacerilor de tip coercial si industrial.

Dar pe parcursul secolului trecut, in special, revolutia in comunicare cu ajutorul emisiunilor de radio si TV, precum si datorita industriei cinematografice care cunosc un avant nemaintalnit in SUA dar si in Marea Britanie si au contribuit foarte mult la raspandirea cat mai buna a limbii engleze.

Limba engleza se bucura de perioade lungi supreme pe plan economic sau politic. De asemenea putem spune despre limba rusa ca este foarte vorbita insa nu se raspandeste in tot imperiul sovietic.

Sunt si alte forte care duc la cresterea importantei acestei limbi au fost religia prin misionarii ce au ajuns in zone cat mai indepartate din lume, influenta tuturor mijloacelor de comunicare cu ajutorul presei, a muzicii pop a tipariturilor si a turismului.

In concluzie engleza, chiar daca are rivali puternici nu poate fi echivalata. In urma cu mai multe secole franceza parea ca va atinge un rang de limba vorbita in toata Europa ca o limba a nobilimii si ca si limba diplomatica pentru ca se bucura in acelasi timp de popularitate considerabila in zone literare si stiintifice.

Din secolul XIX prestigiul francezei a scazut mult din cauza importantei pe care a luat-o limba germana in domenii stiintifice si educationale.

In zilele noastre rezultatul cercetarilor stiintifice au fost publicate si sunt publicate preponderent in engleza fiind fara indoiala in prim plan si in zona comerciala.

0 Shares
You May Also Like