Dispozitivul care permite utilizatorului sa controleze programul software de pe telefon este foarte bine cunoscut ca touchscreen.
Neologism englezesc, semnifica functia de baza, si anume recunoasterea atingerii intr-o zona de afisare. Inlocuieste mouse-ul cu succes prin functia de transmitere a informatiilor despre un punct sau zona de interes de pe ecran catre sistemul de calcul.
Ne vom referi in continuare la touchscreen-ul Nokia. Din anul 2007, au aparut telefoanele cu ecran tactil, inlocuind cu succes telefoanele mobile cu ecran color si camera video integrata, mai putin accesibilele sisteme care foloseau stylus-ul. Interfata tactila s-a dezvoltat din anul 1971. Ecranele tactile sunt deosebit de utilizate, Nokia lansand propriile terminale GSM cu ecran tactil.
Cum functioneaza aceste ecrane tactile? Sunt mai multe sisteme utilizate, fiecare metoda permite comenzilor prin rezultatul atingerii unui punct de pe ecran sa fie interpretate de calculator. Sistemul cel mai cunoscut este cel rezistiv.
Principiul functionarii consta in straturile metalice conductoare si rezistive care acopera panoul ecranului, cand ecranul este atins, curentul electric identifica locul contactului si transmite coordonatele sistemului de operare.
Este foarte important ca touchscreen-ul sa fie cat mai performant, sistemele capacitive oferind o imagine mai luminoasa, clara. Prin aceste sisteme cu strat electric pe monitor, prin care trece mai multa cantitate de lumina, spre deosebire de sistemele rezistive, imaginea va deveni mai luminoasa si mai clara.
Un rol de luat in seama este utilitatea touchscreen-ului, care a inlocuit excesul de hardware al utilizarii mouse-urilor sau tastaturilor.
Touchscreen-ul Nokia are caracteristicile prezentate mai sus. Ecranul tactil al smartphone-ului are functionalitatea foarte buna, a fost testat sa poata fi utilizat chiar cu unghii lungi sau cu manusi. Sub display exista trei taste capacitive – tastele Back, Home si Search. In partea dreapta a ecranului sunt butoanele hardware – tasta de volum, de pornire-blocare si pentru camera.
O atentie deosebita trebuie acordata protejarii touchscreen-ului impotriva zgarieturilor, murdariei si unor accidente. Se vor folosi geamuri si folii de protectie.
Orice client va solicita, cand achizitioneaza un telefon Nokia, detalii despre touchscreen-ul acestuia, fiind piesa prin care telefonul devine functional. In prezent, este chiar o concurenta adevarata pe piata intre diferitele tipuri de touchscreen-uri ale companiilor de telefonie mobila si o pasiune in crestere a clientilor pentru cele mai intersante display-uri.
Astfel, compania Nokia incearca sa satisfaca nevoile clientilor sai, sa vina cu noutati in materie de touchscreen pentru a castiga si mentine increderea acestora. Clientii trebuie sa aprecieze touchscreen-urile cele mai performante, dupa ce au fost informati despre utilitatea acestor ecrane tactile, iar cand le folosesc sa fie captivati de toate atributiile lor, de functionalitate, sa le protejeze pentru a nu le deteriora.
Telefonul mobil, prin touchscreen, a devenit mult mai usor de utilizat, chiar si de catre clientii care nu sunt obisnuiti cu tehnologia, care trebuie doar sa petreaca ceva mai mult timp pentru a invata sa il utilizeze, si in final si toti clientii, de toate varstele nu isi vor mai dori decat aceasta tehnologie extrem de practica si eficienta prin care mesageria vocala si scrisa ajunge rapid la partenerul conversatiei telefonice.