Cum se aleg cutitele de bucatarie?

0 Shares
0
0
0

Cum se aleg cutitele de bucatarie?Unul dintre cele mai importante instrumente dintr-o bucatarie, este fara doar si poate cutitul. Acesta este un instrument pe care il folosesti pentru a taia fructe, legume, carne, branzeturi sau alte produse. In plus, daca nu ai un curatitor pentru legume, poti sa folosesti cutitul si pentru a curata castravetii, sau diferite alte legume.

Atunci cand trebuie sa iti alegi un cutit sau un set de cutite pentru bucatarie, trebuie sa tii cont de cateva detalii foarte importante, care te pot ajuta sa faci cea mai potrivita alegere.

Mentenanta cutitului

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa il ai in vedere in ceea ce priveste alegerea unui cutit, este fara doar si poate, mentenanta, care se refera la trei aspecte importante: curatirea cutitului, pastrarea cutitului si ascutirea acestuia.

Este important sa stii ca un cutit se spala doar cu apa si detergent lichid, se spala manual, iar apoi trebuie sters cu un prosop. Nu trebuie sa lasi cutitul la inmuiat in solutii chimice, dat fiind faptul ca aceste solutii vor slabi rezistenta la rugina a cutitului.

De preferat este sa il pastrezi intr-un stativ din lemn, si nu alaturi de alte tacamuri, pentru ca intr-un final taisul va fi deteriorat.

In ceea ce priveste ascutirea cutitelor, exista pe piata diferite ustensile care pot fi folosite in acest scop. De exemplu vei putea opta pentru o masina de ascutit Troy T17056, care poate ascuti cutite, foarfece, coase, securi, surubelnite, foarfece pentru taierea vitei de vie, lame de uns gazonul, cutite de rindeluit, si nu numai.

O astfel de masina de ascutit cutitele si celelalte instrumente amintite in randurile de mai sus, are motorul robust, cu o putere de 96 W, care este silentios si care are o durata de viata indelungata.

Aceasta masina de ascutit Troy T17056 are o greutate de doar 2.25 kilograme, fiind destul de usoara astfel incat sa o poti transporta din bucatarie in gospodarie cand ai de ascutit lamele diferitelor instrumente, pentru ca apoi sa o duci din nou in bucatarie.

In afara de mentenanta, trebuie sa ai in vedere si alte detalii cand trebuie sa iti alegi cutitul, iar lama este unul dintre acestea.

Lama

Lama este acea parte a cutitului responsabila de taiere, iar din acest motiv este important sa tii cont de specificatiile producatorului. Tine cont de materialul din care este aceasta fabricata, deoarece materialul  indica proprietatile lamei, cat de des trebuie sa ascuti lama cutitului, dar si ce rezistenta impotriva ruginii poseda.

Cutitele de obicei au lama din otel sau ceramica. Daca nu doresti sa ascuti cutitul, vei opta pentru o lama ceramica, insa cea mai ideala solutie este aceea de a opta pentru un cutit cu lama din otel.

Tipuri de cutite de bucatarie

Exista diferite tipuri de cutite de bucatarie, iar unul dintre acestea este cutitul cu lama germana. Acesta are un profil simetric, si este ideal atat pentru stangaci cat si pentru dreptati. Lama acestui tip de cutit este dinn otel mai moale, iar in multe cazuri otel inoxidabil.

Exista de-asemenea cutite de bucatarie care au lama japoneza. Acestea sunt mai usoare decat cutitele cu lama germana, si sunt usor de manevrat, si potrivite pentru felierea fina. Dat fiind insa faptul ca sunt mai subtiri, aceste cutite tind de regula sa fie mai ascutite.

Maner

Indiferent de tipul cutitului de bucatarie pe care il preferi, manerul acestuia este o alta caracteristica importana pe care trebuie sa o ai in vedere. Manerul unui cutit poate fi confectionat din plastic, din lemn sau din metal, iar indicat ar fi sa optezi pentru un cutit cu maner din plastic sau din lemn.

0 Shares
You May Also Like