Saptamana trecuta, intr-un fel de conclav secret, mai multi analisti s-au adunat sa discute urmatoarea miscare a HP.
Compania doar ce si-a anuntat vanzarea serviciilor IT, fapt care practic anuleaza toata munca lui Mark Hurd ca si CEO. Cauti servere second hand? Intra pe DiablosComputer.ro!
Acesta la randul lui, a vandut deja divizia de imprimante si PC-uri, anuland si el munca sustinuta a lui Carly Fiorina, ceo-ul anterior. HP au facut sa para toate aceste vanzari ca si cand ar fi fost de fapt niste achizitii, lasand firma si mai expusa si sugerand ca vor urma si mai multe lucruri.
Asadar, HP a vandut sau a cumparat servicii? Trebuie sa le dam un premiu celor de la HP in acest sens, pana acum nu ne-a fost dat sa vedem nici o companie care sa-si prezinte vanzarile anumitor divizii ca si cum ar fi fost niste achizitii.
Probabil ca exista un artefact extraterestru in biroul ceo-ului de la HP, deoarece nu este singurul ce s-a perindat pe acolo si care a pierdut complet simtul realitatii. Carly Fiorina de exemplu se astepta ca board-ul HP sa-i raporteze ei. Leo Apotheker sustinea si credea ca este CEO – chiar daca aparent nimeni de acolo nu impartea aceeasi opinie.
Iata un test al unei vanzari versus o achizitie: atunci cand vinzi ceva, primesti niste bani iar ei primesc controlul serviciilor vandute de tine. HP a primit bani asadar, iar CSC a primit controlul.
Da, Whitman probabil ca a primit un scaun si un cec de salariu maricel, dar faptul ca esti intr-un board administrativ, nu inseamna ca tu conduci compania. Whitman a vandut toata divizia de imprimante, pc-uri, tablete si orice mai ramasese din business-ul cu telefoane, iar acum s-a hotarat sa vanda si serviciile. Deci, ce urmeaza?
Va fi si divizia de servere vanduta?
Am putea spune ca investitiile inteligente de la HP, erau cele din divizia de servere. Cand cei de la IBM si-au vandut afacerea cu PC-uri, nu si-au putut sustine si divizia de servere bazate pe Intel si au trebuit s-o vanda celor de la Lenovo – firma care le-a cumparat divizia PC.
HPE ar putea incerca sa vanda serverele catre HP Inc., dar acestia din urma sunt inglodati in datorii in momentul de fata, asa ca ma indoiesc ca vor avea resursele sa faca aceasta achizitie.
Urmatoarea companie din linie ar putea fi Oracle, deoarece Mark Hurd cunoaste domeniul si va sustine oferta Oracle.
Totusi, Hurd stie de asemenea si cat valoreaza, adica mult mai putin decat Whitman ar putea sa accepte (pentru un pret de vanzare).
Urmatoarea companie cu care se pot declansa negocieri ar fi Lenovo, dar cei de la Lenovo isi extind business-ul prin 2 achizitii paralele majore si exista o gramada de parteneri ai lor din China, care nu sunt asa de incantati de o posibila achizitie a diviziei serverelor HP.
Va fi foarte greu pentru cei de la HP sa vanda aceasta divizie, deoarece nici cei de la Acer nu vor mai intra in domeniul serverelor, cel putin nu acum.