Ce tip de acoperis sa alegem pentru casa? Tigla ceramica sau tabla?

0 Shares
0
0
0

Ce tip de acoperis sa alegem pentru casa? Tigla ceramica sau tabla?
Fiecare proprietar care planuieste sa isi construiasca o casa isi pune urmatoarea intrebare: ce tip de acoperis sa aleg? Pe piata exista o multitudine de variante, fiecare avand avantajele si dezavantajele ei. Cei mai multi oameni opteaza insa pentru una dintre cele doua posibilitati: acoperis din tigla ceramica sau acoperis tabla.

Iata cateva specificatii despre aceste doua tipuri de acoperisuri:

Tigla ceramic

Populara pentru aspectul ei placut, tigla ceramica este considerata una dintre variantele traditionale, fiind una dintre cele mai vechi materiale utilizate pentru invelirea locuintelor.

In afara de estetica, tigla ceramica se lauda cu faptul ca este foarte durabila. In general, acoperisul realizat din acest tip de material are o durata de viata mai mare de 50 de ani, desi unii producatori ofera o garantie de doar 30 de ani. Evident, cu cat este mai bine intretinuta, cu atat mai mult va rezista tigla ceramica.

De asemenea, deoarece permite o ventilatie optima si o amortizare fonica buna, acoperisul din tigla ceramica este considerat a fi unul confortabil pentru locuinta. Acesta mentine o buna temperatura in interiorul casei, amortizeaza zgomotele picaturilor de ploaie si pastreaza un aer proaspat. De aceea, acoperisul din tigla metalica este cel mai potrivit pentru casele cu mansarda.

La dorinta proprietarului, tigla ceramica poate sa capete un aspect lucios prin procesul de smaltuire. Acest lucru nu numai ca ii va imbunatati estetica, dar ii va spori, de asemenea, durabilitatea.
Tigla ceramica are insa si cateva dezavantaje:

Este destul de grea, avand o greutate de circa 35-65 kg/mp. Din acest motiv, acoperisul are nevoie de o structura din lemn puternica. Cu toate acestea, daca luam in calcul ca, in Romania, o casa este incarcata pe timpul iernii cu aproximativ 150 kg/mp, aportul dat de tigla ceramica in incarcarile totale pe acoperis nu este o problema.

Un alt dezavantaj si, probabil cel mai important, este pretul ridicat. Nu numai materialul este costisitor, dar si montarea tiglelor pe casa. In general, montajul tiglelor ceramice pe acoperis costa intr 6 si 10 euro la metru patrat.

Tabla ondulata (tigla metalica)

Aceasta este destul de simplu de instalat, fiind totodata considerata o solutie versatila prin prisma faptului ca, cu ajutorul ei, se pot face si suprafete cilindrice. In plus, pentru acest tip de acoperis este nevoie de o structura de sustinere mai usor de efectuat in comparatie cu acoperisul din tigla ceramica.

Asadar, instalarea se face simplu si rapid, marii producatori oferind sisteme profesioniste de punere la punct a micilor detalii specifice acestui tip de acoperis: rezolva jgheaburile, aerisirile, coama, strapungerile, etc.

Acoperisul de tabla cantareste putin pe casa, avand mai putin de 10 kg pe metrul patrat. Totodata, daca proprietarului nu ii place estetica tablei, poate alege sa ii acopere suprafata cu un strat de nisip cuartos ce va fi apoi vopsit. Aceasta acoperire nu numai ca este mai placuta ochiului, dar ofera, in acelasi timp, o mai buna amortizare sonora.

Acoperisul de tabla este, de asemenea, puternic impotriva coroziunii. Chiar daca nu are durabilitatea tiglei ceramice, tabla metalica are totusi o durata de viata de minim 15 ani.

Dezavantajele acoperisului din tabla sunt urmatoarele: calitati termice si estetica inferioare tiglei traditionale.

0 Shares
You May Also Like