Ce este Wi-Fi Direct?

Multa lume a auzit de Wi-Fi, dar nu stie practic ce reprezinta aceasta tehnologie. Unii oameni folosesc aceasta tehnologie chiar zi de zi. O alta tehnologie este reprezentata de Bluetooth. Multi folosesc si aceasta tehnologie destul de frecvent. Ce ar fi daca ati combina toate punctele forte al celor doua tehnologii?

Acest lucru se poate realiza sub numele de WiFi Direct. Wi-Fi reprezinta o tehnologie de comunicare wireless, avand extrem de multe domenii de utilizare, cel mai raspandit fiind conectarea la Internet.

Cel mai comun mod de intalnire cu aceasta tehnologie Wi-Fi pentru un utilizator obisnuit se realizeaza prin conectarea la un router wireless si accesarea Internetului prin acest dispozitiv. Sunt si cazuri cand nu aveti nevoie de Internet, vreti numai sa conectati doua echipamente si sa partajati date intre ele. Exista practic o tehnologie numita Wi-Fi Direct, putand fi incadrata in accesorii telefoane.

Practic cum functioneaza Wi-Fi Direct? Cele mai importante principii care au stat la baza standardului Wi-Fi Direct sunt extrem de simple. Trebuie sa fie usor de configurat, sa suporte tot felul de echipamente si totodata sa fie la fel de rapid ca orice alta conexiune de tip Wi-Fi.

Modul de functionare este de asemenea extrem de simplu: un dispozitiv il descopera pe celalalt ca si cum ar descoperi o retea de tip wireless. Apoi este nevoie sa introduceti o parola sau sa apasati un buton si gata, echipamentele sunt practic conectate. Nu mai este deloc nevoie sa setati vizibilitatea sau sa introduceti perechi de chei numerice.

Nu trebuie nici sa va ocupati de alte probleme comune tehnologiei Bluetooth, iar in plus, numai un singur dispozitiv trebuie sa aiba suport pentru Wi-Fi Direct. De regula, cand conectezi doua echipamente prin Wi-Fi Direct, unul dintre acestea creeaza un punct de acces, ca si un router, iar celalalt dispozitiv se conecteaza la acest punct de acces. Procedura aceasta se realizeaza automat, netrebuind sa o faceti manual.

Serviciile disponibile depind intotdeauna de ce tipuri de dispozitive sunt conectate. Practic puteti tipari la o imprimanta wireless, puteti sa trimiteti poze la o rama foto digitala, sa redati muzica pe un televizor de pe un player portabil sau chiat un smartphone, sau sa trimiteti fisiere de la un telefon la un calculator. Parolele practic puteti sa le uitati. Wi-Fi Direct foloseste o tehnologie denumita Wi-Fi Protected Setup (WPS), care reprezinta o metoda extrem de simpla de reusi conectarea securizata a doua dispozitive prin WiFi.

Ca si concluzii pot spune ca avand practic un mod de configurare simplificat, o arie de acoperire si viteze mult mai mari, Wi-Fi Direct este obligatoriu o optiune mult mai buna decat Bluetooth, cand vine vorba despre transfer de fisiere intre doua sau mai multe dispozitive. Avantajele in ceea ce priveste simplitatea configurarii si mai ales aria de acoperire mare fac ca acest standard sa fie foarte util totodata si la conectarea perifericelor.

Exista multi analisti in domeniu care chiar preconizeaza sfarsitul erei Bluetooth, sfarsit care este tot mai probabil, deoarece Wi-Fi Direct elimina necesitatea unui alt standard sau hardware. Desigur aceasta tehnologie este foarte noua, deci va mai dura ceva timp pana va deveni una obisnuita.

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *