Tencuielile se aplica in straturi succesive pe ziduri sau pe alte suprafete si sunt diferentiate, in functie de numarul efectiv al acestor straturi. Daca vrei vopsea lavabila cu ioni de argint, poti gasi pe Adrenco.ro.
O tencuiala cu un singur strat este cel mai ieftin tip de tencuiala si este folosita la cladirile sau lucrarile mai ieftine, asa cum ar fi dependinte sau spatii de depozitare, acolo unde nu se cere o izolatie excelenta impotriva conditiilor de vreme si a umezelii.
Tencuiala cu 2 straturi este folosita mai ales la tencuitul fabricilor sau al depozitelor, precum si pentru camerele mai putin importante ale caselor (wc-uri separate, garaje, etc.). Primul strat se aplica mai gros, urmat de un al doilea strat mai subtire si mai fin.
Tencuiala in 3 straturi este de obicei cea mai buna tencuiala ce poate fi aplicata (mai ales pe zidurile de la exterior). Aceasta este compusa din 3 straturi de material, avand o durabilitate mult mai mare decat celelalte tipuri de tencuieli.
Capacitatea de izolatie este si ea una foarte buna. Preturile insa, sunt ceva mai mari. Este logic, tinand cont de faptul ca se foloseste mai mult material in procesul de aplicare.
Procesul de aplicare in 3 straturi este compus din urmatoarele etape:
Pentru primul strat de tencuiala, se alege o grosime de aproximativ 2 cm si se aseaza cu mistria. Acest termen mai este denumit si “pricking up” in Marea Britanie sau “scratch coating” in Statele Unite. Tencuiala ar trebui asternuta in diagonala, fiecare aplicare cu ajutorul mistriei fiind dispusa deasupra celeilalte.
Materialul trebuie adaugat cu grija pentru a nu cadea si de asemenea trebuie executate asa numitele “zgarieturi” la suprafata primului strat, pentru ca celelalte straturi sa poata avea aderenta dorita. In Scotia de exemplu, pentru aceasta etapa a lucrarii de tencuire se foloseste termenul de “straightening”, iar in America este folosit termenul de “browning”.
Al doilea strat de tencuiala “floating coat”, poate fi de grosimea a 1 sfert sau 3 optimi dintr-un inch. Aplicarea celui de-al doilea strat implica 4 operatiuni: aplicarea, umplerea spatiilor, zgariatul suprafetei pentru aderenta stratului urmator si finisarea.
Acest proces de “zgariere”, mai ales cel aplicat floating-coat-ului (adica stratului secundar) este de o mare importanta pentru ca are menirea de a consolida intregul mix de material, prevenind aparitia crapaturilor in acesta si intarindu-i structura.
Orice mici gauri sau inegalitati sunt umplute pe masura ce apar pentru a preveni ruperile. Intreaga suprafata trebuie zgariata uniform de 2 sau 3 ori, cu un interval intre 6 pana la 24 de ore de fiecare data. O suprafata bine tencuita poate fi si varuita foarte usor, varul aderand excelent daca tencuiala a fost realizata corespunzator. Pe de alta parte, o tencuiala care nu respecta standardele si care nu a fost executata corect, se poate degrada intr-un timp foarte scurt, din cauza infiltrarilor de apa cauzate de proasta executie si poate cadea pur si simplu de pe zidul sau peretele pe care a fost aplicata.
De aceea, chiar si folosind cele mai bune mixuri pentru tencuiala, recomandam o grija sporita in aplicarea acesteia si respectarea fiecarui proces in parte.