Rovinieta reprezintă taxa de drum care trebuie achitată în România de toți participanții la trafic, persoane fizice și mai ales juridice.
Din 2002 de când a fost introdusă, rovinieta nu s-a schimbat foarte mult. Dacă la început era disponibilă doar prin benzinării și avea forma unui stiker care trebuia lipit în parbriz, astăzi taxa de drum poate fi achitată și online prin intermediul rovinieta.online.
Pe parte de amenzi, ultimul „upgrade” semnificativ a avut loc în anul 2022, prin intermediul L241, pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.
Astăzi, amenzile pentru vehiculele surprinse pe drumurile publice din afara localităților din România fără rovinietă valabilă sunt cuprinse între 275 RON (autoturisme) și 5950 RON (vehicule grele, de minim 12 tone, care au în componență minim 4 axe).
În 2025, ar fi necesare câteva modificări în ceea ce privește rovinieta, astfel încât această taxă de drum să pară nu doar mai utilă, dar și menită să îmbunătățească relația dintre șoferi, companii și instituțiile de control ale statului, respectiv CNAIR.
Rovinieta – Ce îmbunătățiri ar trebui aduse în 2025
- Introducerea avertismentului – În ultimii ani, amenzile pentru lipsa rovinietei au ajuns să pară în ochii șoferilor mai mult o metodă de a aduce bani la buget, nicidecum o metodă de disciplinare a acestora, întrucât în majoritatea cazurilor, șoferii sunt amendați pentru că au uitat pur și simplu să cumpere rovinieta, ori să o prelungească în cazul în care taxa de drum a expirat. Acestora nu li se oferă nici un pic de clemență, nu contează că un șofer a avut rovinietă valabilă timp de 20 de ani consecutiv. Introducerea unui avertisment la prima abatere ar fi mai mult decât binevenită, ținând cont de faptul că majoritatea șoferilor uită efectiv de rovinietă, nu pornesc la drum rău intenționați, neștiind faptul că nu dețin rovinieta valabilă.
- Plata amenzii la 4 luni – în acest moment, șoferii care iau amenzi pentru rovinietă (mai precis pentru lipsa acesteia), au la dispoziție doar 2 săptămâni pentru a achita jumătate din cuantumul acesteia. O perioadă de timp insuficientă din moment ce inspectorii CNAIR emit amenzile chiar și la 4 luni distanță de momentul surprinderii contravenientului cu camerele specifice. Astfel, ar fi corect ca și contravenienții să aibă acces la plata amenzii minime într-un interval de timp similar perioadei maxime de emitere a amenzilor de către CNAIR.
- Scalarea amenzilor cu salariul minim pe economie – în prezent amenda minimă pentru șoferii surprinși fără rovinietă valabilă este de 275 RON, aproape dublul costului unei roviniete pe 12 luni. Aceste amenzi ar trebui diminuate astfel încât acestea să corespundă cu nivelul de trai din România. Amenda maximă pentru cei care nu achită taxa de drum ar trebui să fie cuantumul unei roviniete pe 12 luni, iar după achitarea acesteia șoferul să beneficieze și de rovinietă valabilă timp de 12 luni.
Rovinieta 2025 – Ce îmbunătățiri își pot aduce companiile
Companiile pot să-și îmbunătățească managementul de roviniete prin intermediul serviciilor oferite de rovinieta.online. Discutăm despre niște servicii GRATUITE, foarte utile, cu ajutorul cărora companiile se pot pune la adăpost de amenzile CNAIR.
Companiile care decid să achiziționeze rovinieta online prin intermediul rovinieta.online, beneficiază de următoarele servicii gratuite: alerte pentru rovinietele care urmează să expire, bază de date cu toate facturile rovinietelor achiziționate, posibilitatea de a achiziționa un număr nelimitat de roviniete în același timp (simultan), calculator rovinieta online și externalizare management roviniete.
Serviciul externalizare management roviniete este disponibil în baza unui contract prin intermediul căruia personalul portalului rovinieta.online preia managementul de roviniete din portofoliul de administrare al companiei și astfel, compania se pune cel mai bine la adăpost de amenzile CNIAR. Personalul rovinieta.online își asumă prin acel contract și eventuale amenzi CNAIR care pot apărea la sediul firmei în cazul în care se constată faptul că a fost exclusiv vina lor. Riscul pentru companie să mai primească amenzi CNAIR este redus la zero.