Nu stii ce aparat de sudura sa alegi? Afla care sunt diferitele modele de aparate de sudat

Nu stii ce aparat de sudura sa alegi? Afla care sunt diferitele modele de aparate de sudatExista diferite modele de statii de sudura care corespund fiecarui tip special de lucrari de sudura. Daca ai nevoie pentru un tip de lucrare profesionala, poti alege un aparat de sudura Almaz cu afisaj electronic si masca de sudura inclusa.

Daca esti amator insa, este foarte recomandat sa practici manipularea acestui instrument cu fier vechi inainte de a incepe efectiv sa sudezi.

Diferite modele de aparate de sudura

Masina de sudat cu invertor MMA

Masina de sudat cu arc metalic manual (MMA) este cea mai potrivita pentru un incepator sau ocazional, deoarece este usor de manevrat si de reglat din punct de vedere al puterii.

Permite sudarea otelului, fontei sau otelului inoxidabil de la 2 la 10 mm. Cu toate acestea, nu poate fi utilizata pentru lipirea aluminiului sau a cuprului.

Masina de sudat pentru sudarea semi-automata

Acest tip de aparat de sudat este destinata lucrarilor mai mari. Este intr-adevar echipat cu un fir cu miez care se deruleaza continuu datorita unei torte la o viteza determinata si care se topeste in mod regulat.

Masina de sudat MIG MAG

Aparatul de sudat cu gaz inert metalic (MIG), metal activ cu gaz activ (MAG), se adreseaza pasionatilor de bricolaj care trebuie sa faca sudare in mod regulat. Este echipat cu o bobina din asa-numitul fir solid placat cu cupru sau otel inoxidabil care permite sudarea cu o sursa de gaz neutru sau activ, al carui rol este de a proteja sudura de coroziune.

Sudarea MIG permite sudarea aliajelor usoare precum otelul, otelul inoxidabil sau cuprul. Sudarea MAG este destinata metalelor mai grele, cum ar fi otelul carbon.

Masina de sudat TIG

Masina de sudat TIG este cea care iti permite sa efectuezi lucrari de sudare fina de foarte inalta calitate. De exemplu, ofera posibilitatea sudarii tablelor de otel sau a tuburilor subtiri din otel inoxidabil.

Criteriile care trebuie luate in considerare la alegerea unei masini de sudat

Puterea masinii de sudat

In functie de grosimea si tipul de metal pe care doresti sa-l sudezi, ar trebui sa utilizezi un aparat de sudat mai mult sau mai putin puternic, al carei indicator este „ciclul de functionare”. Acesta din urma indica performanta sa de utilizare timp de 10 minute la o temperatura de 40° C. Este exprimat ca procent la un amperaj. Cu cat acest procent este mai mare, cu atat aparatul de sudat este mai adecvata pentru o utilizare intensiva.

Se considera ca un aparat de sudura de 40 pana la 130 amperi, echipat cu electrozi de 1,5 pana la 3,2 mm, este instrumentul ideal pentru efectuarea unor lucrari de sudura ocazionale.

Grosimea metalului de sudat

Diametrul electrodului aparatului de sudat determina grosimea maxima a metalului care trebuie prelucrat. Daca aparatul este echipat cu un electrod de 1,5 mm, poti suda o parte de 1 mm, nu mai mult. Pe de alta parte, in acest caz, intensitatea curentului statiei de sudare necesare pentru munca ta va trebui sa fie intre 20 si 25 amperi.

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *