Intrebari frecvente despre panourile solare

Intrebari frecvente despre panourile solare
In ciuda faptului ca au aparut de mai multi ani si in Romania, oamenii nu detin destul de multe informatii referitor la panourile solare, asa ca de fiecare data cand vor auzi ca se discuta despre panouri solare, sau despre panouri apa calda, isi vor pune o multime de intrebari.

O prima intrebare pe care oamenii si-o vor pune, va fi referitoare la care ar fi avantajele de mediu in cazul in care se utilizeaza energia solara.

Ei bine, folosind energia solara oferita de catre aceste panouri, se va contribui intr-o foarte mare masura la protejarea mediului inconjurator, pentru ca nu se va mai are combustibil fosil, iar un panou solar termic daca va fi folosit in defavoarea unui boiler electric, va economisi annual 1000 de litri de titei, iar astfel vor fi reduse semnificativ emisiile de dioxid de carbon, dar si emisiile de dioxid de sulf.

Oamenii mai mult ca sigur se vor intreba ce se va intampla in situatia in care in cazul unei furtuni sau in cazul in care va cadea grindina, se va sparte unul sau mai multe tuburi ale sistemului.

Ei bine, trebuie mentionat faptul ca sistemele performante pot sa functioneze chiar daca s-a spart un tub, sau daca s-au spart mai multe tuburi. Mai trebuie mentionat faptul ca tuburile vidate sunt foarte rezistente, si pot sa faca fata cu success in cazul unei furtuni cu grindina, la un diametru de pana la 30 mm.

In mod evident, oamenii se vor intreba si care ar fi perioada de amortizare a investitiei in ceea ce priveste panourile de incalzire a apei menajere.

Daca discutam despre o gospodarie mare unde se utilizeaza aceste panouri apa calda, trebuie mentionat faptul ca un panou solar nu are un pret mai mare decat un sistem pe gaz sau decat un sistem electric.

Timpul estimativ al amortizarii investitiei va fi insa diferit in functie de anumiti factori, precum cantitatea de apa calda menajera folosita, in functie de economisirea curentuluiu electric, dar si de locatia unde se amplaseaza panoul silar. Totusi, se poate estima ca intr-o perioada cuprinsa intre 2 si 6 ani de zile, se va putea amortize suma investita.

Mai multa lume se intreaba daca panourile solare pot sa fie utilizate si in conditii de inghet, iar raspunsul este da. Se pot gasi pe piata tuburi care sa reziste pana la temperature de -35 grade Celsius, si chiar si in asemenea conditii si la asa temperature scazute se poate obtine o apa calda menajera, insa numai daca este soare afara.

La noi in tara, datorita temperaturilor scazute de pe timpul iernii, se recomanda folosirea unor sisteme solare cu circuit inchis, sau chiar setarea controller-ului cu scopul de a mentine in boiler temperature constanta, si pentru ca apa calda sa circule prin tevi.

Oamenii se vor intreba si daca panourile silare pot sa functioneze intr-o zi innorata, iar raspunsul cu siguranta va fi da. Nu conteaza ca este frig sau cald, atata timp cat afara este lumina, panourile vor functiona.

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *