Ce valori nutritionale are painea de secara?

Ce valori nutritionale are painea de secara?Secara face parte din familia boabelor de cereale, care in sine sunt ierburi comestibile. Graul, orzul, meiul si sorgul sunt alte soiuri de cereale. Astfel de ierburi din familia de cereale, includ multe componente comestibile: endosperma, germenul si tarata.

Secara creste bine in climele temperate din nord. Majoritatea culturilor de secara din lume provin din Europa centrala si de est, inclusiv Rusia, Polonia si Germania. Secara este, de asemenea, cultivata in Canada, in anumite parti din Asia si in unele regiuni ale Statelor Unite, inclusiv in statul New York. Majoritatea fermierilor planteaza seminte de secara de iarna, care produc culturi primavara.

Cum se foloseste secara in alimente?

Secara a fost consumata ca hrana in multe culturi de pe tot globul. Dovada cultivarii domestice de secara in Turcia actuala dateaza din aproximativ 1800 i.e.n. In cultura de azi, secara poate fi gasita in mai multe forme, inclusiv:

  • Faina de secara. Faina de secara este macinata ca faina de grau si folosita intr-o varietate de scopuri de coacere, inclusiv paine sandwich, paine crocanta si covrigi.
  • Paine de secara. Painea integrala de secara germana este considerata o delicatesa si este frecvent utilizata pentru sandvisuri.
  • Boabe de secara. Acestea pot fi consumate intregi, la fel ca boabele de grau sau rulate in fulgi de cereale. Boabele de secara organica non-OMG sunt disponibile in magazinele alimentare specializate.
  • Whisky de secara. Whisky-ul de secara este o variatie usor picanta pentru whisky-ul traditional (care este altfel obtinut din orz, porumb sau grau). Cele mai vandute printre whisky-urile de secara includ bauturi populare la nivel mondial, precum Jack Daniels, Rittenhouse si Bulleit.
  • Bere de secara. Berea de secara inlocuieste cu secara orzul traditional. Roggenbierul bavarez este un fel special de bere care contine peste 60% malt de secara.

Dintre toate utilizarile secarei insa, cel mai des acest tip de cereale se foloseste pentru paine, motiv pentru care vom discuta in continuare pe scurt despre painea de secara si vom vedea care sun potentialele sale beneficii pentru sanatate.

Painea de secara tinde sa aiba o culoare mai inchisa si un gust mai puternic, mai pamantesc decat painea obisnuita alba si grau, motiv pentru care multi oameni se bucura.

In plus, a fost legata de mai multe beneficii potentiale pentru sanatate, inclusiv un control mai bun al glicemiei si o imbunatatire a sanatatii inimii si digestive; insa cu un click pe https://vegis.ro/blog/secara-nutrienti-remedii-si-retete-usor-de-preparat/, puteti afla mai multe detalii despre acest tip de cereale.

Informatii nutritionale

Painea de secara are un continut ridicat de fibre si are un profil nutritiv impresionant. Acestea fiind spuse, compozitia exacta depinde de cantitatea de faina de secara folosita, painile de secara mai inchise continand mai multa faina de secara decat soiurile mai usoare. In medie, o felie (32 de grame) de paine de secara furnizeaza urmatorii nutrienti:

  • Calorii: 83.
  • Proteine: 2,7 grame.
  • Carbohidrati: 15,5 grame.
  • Grasime: 1,1 grame.
  • Fibra: 1,9 grame.
  • Seleniu: 18% din valoarea zilnica (DV).
  • Tiamina: 11,6% din DV.
  • Mangan: 11,5% din DV.
  • Riboflavina: 8,2% din DV.
  • Niacina: 7,6% din DV.
  • Vitamina B6: 7,5% din DV.
  • Cupru: 6,6% din DV.
  • Fier: 5% din DV.
  • Folat: 8,8% din DV.

Painea de secara contine, de asemenea, cantitati mici de zinc, acid pantotenic, fosfor, magneziu, calciu si alti micronutrienti. In comparatie cu painea obisnuita, cum ar fi graul alb si integral, painea de secara este de obicei mai bogata in fibre si ofera mai multi micronutrienti, in special vitaminele B.

Beneficii potentiale pentru sanatate

Mancarea painii de secara poate avea beneficii importante pentru sanatatea dvs., inclusiv:

  • Poate imbunatati sanatatea inimii.
  • Poate ajuta controlul glicemiei.
  • Poate fi benefica pentru sanatatea digestiva.
  • Poate reduce inflamatia.
  • Poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer.

Painea de secara a fost legata de multe beneficii potentiale pentru sanatate, inclusiv pierderea in greutate, inflamatia redusa, un control mai bun al zaharului din sange si imbunatatirea sanatatii inimii si digestive.

Be Sociable, Share!

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *