Ce este un scaun ergonomic?

Ce este un scaun ergonomic?
Scaunele care sunt vandute la momentul actual ca fiind „scaune ergonomice” sunt concepute pentru a se potrivi mai multor oameni; cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca acestea se potrivesc unei persoane in special. De exemplu, un scaun ar putea fi prea inalt, iar cotiera poate oferi prea mult sprijin pentru bratul unei persoane mici de statura si subtire.

In plus, scaunele pot sa nu se potriveasca cu fiecare sarcina sau aranjament la locul de munca. Un scaun devine ergonomic numai atunci cand se potriveste in mod specific dimensiunii lucratorului (dimensiunile corpului), postrii lor speciale de lucru si sarcinilor care trebuie indeplinite acolo. Acesti factori trebuie sa fie luati in considerare atunci cand se decide ce scaun de birou rezistent 150kg trebuie sa se foloseasca.

De ce este foarte important sa gasesti scaunul potrivit?

Leziunile rezultate din sederea pe perioade indelungate reprezinta o problema grava de sanatate si securitate in munca. Locurile de munca necesita un efort muscular mai putin, dar acest lucru nu scuteste oamenii de riscurile de accidentare asociate de obicei cu sarcini mai solicitate fizic.

De exemplu, functionarii, angajatii care se ocupa de asamblarea electronicelor si operatorii de introducere a datelor care lucreaza intr-o pozitie de sedere, sufera de asemenea de dureri de spate, tandrete musculara si dureri.

De fapt, rapoartele varice, gaturile rigide si amortirea picioarelor sunt mai frecvente in randul angajatilor care lucreaza stand pe scaun decat in ​​randul celor care indeplinesc sarcini mai grele.

In plus, s-a constatat ca timpul sedentar este asociat cu efecte asupra sanatatii, cum ar fi sindromul metabolic (inclusiv diabetul), boli de inima si sanatatea mintala precara. Aceste efecte nu sunt legate de cat de activa este o persoana fizic.

Ce trebuie sa stiti despre selectarea unui scaun ergonomic bun?

Prin abordarea ergonomiei, sederea este privita ca o activitate specifica, specializata, care este influentata de modul in care o persoana interactioneaza cu mediul de lucru. Cateva concepte de baza trebuie luate in considerare:

  • Un scaun nu se potriveste tuturor. Dimensiunile corpului utilizatorilor trebuie luate in considerare atunci cand selecteaza un scaun.
  • Colectati date despre inaltimea corpului utilizatorului. Inaltimea optima a scaunului este de aproximativ un sfert din inaltimea corpului. Aceasta estimare este doar o regula mare, deoarece raportul tors-picior poate varia foarte mult.
  • Nu exista un scaun potrivit pentru fiecare activitate. De exemplu, medicii stomatologi necesita un scaun diferit in comparatie cu lucratorii industriali sau operatorii de calculatoare.
  • Luati in considerare costurile de intretinere si reparatii. Verificati cu producatorul elementele pentru care trebuie inspectate si cat de des trebuie efectuata inspectia.

Poate scaunul ergonomic sa rezolve problemele legate de sedere?

Un scaun bine proiectat permite utilizatorului sa stea intr-o pozitie echilibrata. Cumpararea unui scaun ergonomic este un inceput bun, dar este posibil sa nu aduca beneficiile preconizate. Este insa important sa stati corect.

De asemenea, nu uitati ca scaunul este doar una dintre componentele care trebuie luate in considerare in proiectarea statiei de lucru. Toate elementele, cum ar fi scaunul, suportul pentru picioare (daca este necesar), suprafata de lucru, suporturile de documente, iluminatul sarcinilor si asa mai departe trebuie sa aiba flexibilitate.

In plus, angajatii ar trebui sa fie constienti de pericolele pentru sanatate ale sederii prelungite si sa dea recomandari cu privire la ceea ce poate face un lucrator intr-un anumit loc de munca pentru a-si imbunatati pozitia de munca.

Angajatii trebuie sa stie cum sa ajusteze statia de lucru pentru a se potrivi nevoilor lor individuale pentru anumite sarcini. De asemenea, trebuie sa stie sa reajusteze statia de lucru pe parcursul zilei pentru a ameliora tensiunea musculara.

Cine ar trebui sa aleaga scaunul?

Preferinta personala este esentiala pentru procesul de selectare a unui scaun de birou rezistent 150kg.

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *