Ce este stilul Grunge si cum a aparut el?

0 Shares
0
0
0

Ce este stilul Grunge si cum a aparut el?
Modelele Grunge sunt intalnite in imbracamintea, accesoriile si coafurile genului muzicii grunge  care au aparut la mijlocul anilor 1980 in Seattle si au ajuns la o popularitate larga pana la inceputul anilor 1990. Imbratisat de generatia X ca anti-moda, acesta contrasteaza cu excesivitatea stralucitoare a anilor 1980.

Stilul a fost popularizat de artistii de muzica Kurt Cobain, Courtney Love si Pearl Jam. In acest stil au aparut si rochii de ocazie speciale.

In locul pantoilior femeile au inceput sa poarte cizme de lupta ciudate si Doc Martens. In mod obisnuit, purtau rochii din flaneluri si blugi rupte, si captusite in straturi. Imbracamintea era asortata cu bijuterii simple, cum ar fi  cerceii cu cercuri si rujul inchis si intunecat. Cand flanele au fost purtate, au fost supradimensionate si cand au devenit incomode, au fost legate in jurul taliei.

Coafurile au impus parul dezordonat. Cand grunge a inceput sa fie o tendinta populara la inceputul anilor 1990, designerul de moda – Marc Jacobs a fost primul designer care a adus grunge platforma de lux. In 1992, Jacobs, in calitate de director de creatie al designului de femei de la Perry Ellis, a debutat cu o colectie de primavara inspirata de grunge.

Colectia a inclus cateva obiecte de tip grunge, cum ar fi camasi de flanel, rochii de bunica imprimate, cizme Dr. Martens si captuseli tricotate. Criticul de moda – Suzy Menkes a declarat ca “Grunge este infricosator”.

Si astfel, Jacobs a fost concediat. Cu toate acestea, colectia a prins la public, ceea ce a aratat ca criticii si Perry Ellis au gresit. Cativa ani mai tarziu, Jacobs si partenerul sau de afaceri s-au alaturat brandului francez de lux Louis Vuitton in 1997.

In 2013, doua marci celebre, Yves Saint Laurent si Dries Van Noten, au incercat sa aduca grunge inapoi la pista si au facut din nou o tendinta.  Colectia lui Yves Saint Laurent a fost mai tanara si mai asemanatoare cu cea de streetwear, in timp ce colectia lui Dries van Noten era mai matura si mai formala.

Totusi, aceste colectii reprezentau o colectie gata pentru uz compusa din elemente de grunge indelebile, cum ar fi imprimate carouri si florale, cardigan neglijent, rochie alunecatoare si silueta supradimensionata. Muzica, moda, televiziunea si filmele din anii 1990 au dat generatiei X o voce.

Aceasta generatie clasica razvratita nu dorea ca succesul lor sa fie judecat de proprietatea sau banii lor. Generatia X si-a dorit propria voce si unii comentatori spun ca scena Grunge a apelat la aceste sentimente generalizate. Una dintre cele mai mari influente asupra modei de grunge a fost rock-ul Kurt Cobain, cantaretul  trupei Nirvana.

Se crede ca Cobain reprezinta nucleul miscarii grunge si fenomenul influentei scenei Grunge asupra Generatiei X. Stilul lui Cobain a fost o combinatie atat degen masculin, cat si de gen feminine. Sotia lui Cobain, Courtney Love, a fost in cea mai mare parte cunoscuta pentru stilul ei “de tip kinderwhore”, folosit de multe trupe de grunge de sex feminin.

Dragostea sustine ca a inspirat-o de la Christina Amphlett de la Divinyls. Pearl Jam si au facut amprenta pe scena modei de grunge cu jachete din piele, cutite, pantaloni scurti, jachete rupte si snapback-uri

 

0 Shares
You May Also Like