Ce este o electrocardiograma de stres si efort?

Ce este o electrocardiograma de stres si efort?Electrocardiograma (ECG sau EKG) este una dintre cele mai simple si mai rapide proceduri utilizate pentru evaluarea inimii. Electrozii (mici patch-uri de plastic) sunt plasati in anumite locuri pe piept, brate si picioare.

Cand electrozii sunt conectati la aparatul de electrocardiograma folosind fire conductoare, activitatea electrica a inimii este masurata, interpretata si tiparita pentru informatii de la medic si analize suplimentare. Sunt mai multe situatii in care aceasta analiza poate fi solicitata.

ECG de stres este efectuat pentru a evalua raspunsul inimii la efort sau exercitii fizice. ECG- inima este monitorizata in timp ce persoana face exercitii fizice pe un walker mecanic sau pe o bicicleta de exercitii. In timp ce aceasta procedura este rar utilizat pentru copii mici, acesta poate fi foarte utila in evaluarea adolescenti si adulti tineri.

In anumite momente ale examenului, se va face o ECG pentru a compara efectele efortului crescut asupra inimii. Periodic, inclinatia si viteza walkerului mecanic vor fi crescute pentru a face exercitiul persoanei evaluate putin mai dificil.

Daca persoana merge pe bicicleta, va trebui sa pedaleze mai repede pentru a depasi o rezistenta mai mare. In ambele cazuri, persoana va exercita pana cand ajunge la un ritm cardiac tinta (determinat de medic, in functie de varsta si corpul tau) sau pana cand nu poate continua din cauza oboselii, dificultatilor de respiratie, durerilor in piept sau a altor simptome.

Alte proceduri conexe care pot fi utilizate pentru a evalua inima includ: electrocardiograma de repaus (ECG), monitorul Holter, ECG-ul semnalului mediu, cateterizarea cardiaca, razele X toracice, tomografia computerizata toracica (CT), ecocardiografia, studiile electrofiziologice, imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) a inimii, scanarile de miocardica, angiografia radionuclizilor si tomografia computerizata ultrarapida.

Sistemul electric de conducere al inimii

Inima este, pe scurt, o pompa formata din tesut muscular. Ca orice pompa, inima are nevoie de o sursa de energie pentru a functiona. Actiunea de pompare a inimii provine dintr-un sistem intrinsec de conducere electrica.

Impulsul electric este generat in nodul sinusal (numit si nodul sinoatrial sau nodul SA), care este o masa mica de tesut specializat situat in atriul drept (camera dreapta superioara) a inimii. Pentru a evalua sanatatea inimii uneori este nevoie de un test ecg de efort inima  pe care il va recomanda medicul.

Nodul sinusal genereaza periodic un impuls electric de 60 pana la 100 de ori pe minut in conditii normale. Acest stimul electric calatoreste prin caile de conducere (similar cu modul in care curentul electric calatoreste in jos fire de la centrala la casele noastre) si provoaca camerele inferioare ale inimii pentru a contracta si pompa de sange spre exterior.

Atriile drepte si stangi (cele doua camere superioare ale inimii) sunt stimulate mai intai si se contracta pentru o perioada scurta de timp inainte ca ventriculii drepti si stangi (cele doua camere inferioare ale inimii) sa faca acest lucru.

Impulsul electric calatoreste de la nodul sinusal la nodul atrioventricular (AV), unde incetineste pentru o perioada foarte scurta si apoi continua de-a lungul cailor de conducere pana la ventriculi.

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *