Jachetele si bonetele bucatarilor – de ce au forma pe care o cunoastem azi?

Jachetele si bonetele bucatarilor – de ce au forma pe care o cunoastem azi?Atat palariile, bonetele, cat si chiar pliurile de pe uniformele bucatarilor au un sens si o poveste care explica modul in care pana in prezent sunt folosite aceste modele.

Esti in cautarea unui sort de unica folosinta? Vezi aici si sort de unica folosinta 15 microni .

Istoria acestor uniforme incepe in secolul al XVI-lea. Datele sunt oarecum confuze, deoarece forma si designul uniformelor sunt rezultatul unui proces cultural incredibil si dinamic care a inceput cu urmarirea gandirii libere. Aceste structuri de putere s-au dovedit (oricat de contradictorii ar suna) pentru conturarea liniilor care pana astazi vor fi folosite de bucatari din intreaga lume, cu o adaptare interesanta si convenabila in contemporaneitate.

Specialistii, explica faptul ca cei care nu au comunicat cu liniile de putere si care, dimpotriva, au avut o viziune diferita asupra lumii si au cautat noi paradigme pentru a trai viata au fost persecutati, inchisi si chiar pedepsiti cu moartea pentru ca au gandit diferit.

In cea mai mare parte, cei care au suferit de pe urma acestor atacuri au fost artizani, filosofi, oameni de stiinta si bucatari care nu au fost lasati afara. De aceea, in cautarea de a gasi refugiu in cazul in care aceste agresiuni au incetat, au conceput o modalitate de a se refugia prin hainele lor.

“Artizanii din acea perioada (inclusiv bucatarii) au fost adesea inchisi si, in unele cazuri, executati din cauza gandirii lor libere. Pentru a evita persecutiile, unii bucatari s-au refugiat in bisericile si manastirile ortodoxe. Acolo purtau aceleasi haine ca si preotii, inclusiv palarii inalte si costume lungi, dar hainele bucatarilor erau gri si cele ale preotilor negre”.

Aceste modele au fost transformate de-a lungul timpului. Cu toate acestea, ele au un obiectiv in comun: sa raspunda nevoilor de baza ale celor care folosesc elemente periculoase, cum ar fi focul in bucatarie pentru un numar semnificativ de ore pe zi.

Din anul 1800, aproximativ, uniformele bucatarilor au fost reproiectate, datorita bucatarului Marie-Antoine Carême care a considerat noul sau model ca fiind reprezentarea curateniei, rangului si functiei.

De aceea, in designul sau, albul a fost culoarea care se potrivea cel mai bine uniformei din motive de integritate si valoare, dar si a ceea ce ar trebui sa reflecte un bucatar: iluminat si curatenie, integritate si igiena; in acel moment, atat Marie-Antoine, cat si staff-ul ei au inceput sa poarte celebrele duble filipineze.

Palariile sau bonetele sunt unul dintre cele mai traditionale elemente din bucataria franceza si, asta desi astazi multi bucatari recunosc ca ierarhia marimii este mai tipica in bucataria traditionala franceza.

Intr-o perioada istorica importanta, semnificatia ierarhica in functie de marime a fost de mare importanta si deja pana in secolul al XVI-lea palariile au fost folosite oficial, unde regula era ca cea mai inalta insemna pozitia unui bucatar, in timp ce cea mai scurta a fost atribuita tinerilor invatacei care lucrau in bucatarie.

Bonetele bucatarilor sunt nelipsite in ziua de astazi si pot fi intalnite in orice restaurant in care lucreaza un cheff.

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *