Care sunt beneficiile pentru sănătate ale lecitinei?

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale lecitinei

Lecitina este o grăsime care se găsește în mod natural în multe alimente și este esențială pentru sănătatea umană. Unii producători îl adaugă în alimente pentru a îmbunătăți aroma sau textura. De asemenea, îl puteți lua ca supliment sau îl puteți folosi pentru a vă menține pielea hidratată.

 

Mai poate fi utilizată pentru a trata problemele de memorie și bolile vezicii biliare, deși efectele sale asupra acestor probleme nu au fost pe deplin documentate. Lecitina se găsește în principal în boabe de soia și ouă. Este prezentă și în germeni de grâu, arahide și ficat.

 

Beneficii și utilizările lecitinei din soia pentru sănătate

 

Colesterol scăzut și risc mai mic de boli de inimă

Lecitina din soia scade colesterolul LDL „rău” și poate crește, de asemenea, colesterolul „bun” HDL. Mai puțin colesterol LDL înseamnă că se acumulează mai puțină placă grasă în artere și reduce riscul de boli cardiovasculare, în timp ce colesterolul HDL ajută la transportul colesterolului LDL și a plăcii către ficat pentru procesare, reducând astfel riscul de constipație.

 

Deschide canalele de alăptare

Lecitina poate ajuta mamele care alăptează să evite blocarea acestui proces. Această afecțiune poate fi dureroasă și inconfortabilă și poate provoca umflături sau roșeață în zona blocată. Canalele mamare blocate pot duce la infecție sau mastită, o afecțiune cauzată de congestie care poate provoca durere și febră la mamele care alăptează.

 

Funcționarea optimă a creierului

Cercetătorii au analizat dacă lecitina, care conține colină, un nutrient important pentru funcționarea creierului, ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor demenței și a altor probleme de memorie. Un studiu a arătat rezultate remarcabile. Cu toate acestea, rezultatele altor studii au fost neconcludente și sugerează că administrarea de lecitină nu are niciun beneficiu în demență. Experții nu au exclus această posibilitate, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă lecitina poate ajuta la problemele de memorie.

 

Piele sănătoasă

Multe produse de îngrijire a pielii și cosmetice conțin lecitină. Funcționează bine ca o cremă hidratantă și reduce descuamarea atunci când este aplicată. Studiile au arătat că este sigur să se aplice pe piele la concentrații de până la 15%.

 

Efecte adverse

 

Reacții alergice

Majoritatea oamenilor care sunt alergici la soia sunt alergici la proteinele din soia. Experții spun că lecitina de soia nu conține proteine ​​din soia, dar cei alergici la soia ar putea dori totuși să o evite. Dacă sursa de lecitină nu este menționată în alimente, poate fi necesar să contactați producătorul sau să evitați produsul în întregime pentru a evita o reacție alergică.

 

Probleme digestive

Lecitina poate provoca unele efecte secundare digestive ușoare, inclusiv dureri abdominale și diaree. De asemenea, ca și în cazul oricărui supliment alimentar, femeile care sunt însărcinate sau care alăptează ar trebui să-și consulte medicul înainte de a lua orice supliment alimentar care conține lecitină.

 

Cantitate și dozare

Nu există recomandări oficiale de dozare pentru lecitină. Unele surse spun că, dacă aveți canalele de lapte blocate, ar trebui să luați 1.200 mg sau 1 lingură pe zi. Alții spun că ar trebui să luați 300 mg de 2 până la 3 ori pe zi pentru a promova sănătatea generală. Orice supliment de lecitină – fie sub formă de capsulă, pulbere sau lichidă – ar trebui să aibă instrucțiuni de dozare, așa că ar trebui să urmați instrucțiunile producătorului de pe ambalaj.

 

Asigurați-vă că vă consultați medicul înainte de a adăuga lecitină în dieta dumneavoastră.

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *