Set de reguli esentiale pentru ingrijirea cainelui

0 Shares
0
0
0

Cainele este un animal care nu impune prea multe pretentii si se poate adapta la o multime de conditii, drept dovada este raspandirea acestei specii in toate colturile lumii.

Avand in vedere ca vine in contact cu o sumedenie de factori din mediul inconjurator, stapanul este obligat sa ii asigure acestuia, in afara de hrana si miscare, o igiena corecta a pielii, parului, labelor, organelor pentru vaz si auz, etc.

Cainii sunt indiferenti in fata murdariei, ba mai mult, chiar dezvolta o atractie speciala pentru zonele insalubre care cu greu poate fi stapanita. Un caine caruia nu i se acorda o ingrijire corespunzatoare devine o sursa de praf si impuritati pentru om.

Acesta se poate imbolnavi din cauza parului si prafului ce ramane in urma cainelui. Din acest motiv este esential sa ii acordam companionului nostru o ingrijire si o igiena ca la carte. Iata despre ce este vorba!

Pansajul

Acesta consta in curatirea pielii si a parului de praf si alte impuritati ce se depun pe corpul catelului. Mancarimea continua a pielii ascunde lipsa pansajului si obliga in permanenta cainele la scarpinat. Pansajul include atat periatul, cat si pieptanatul.

Toata lumea stie ce este periatul. Este vorba despre acea operatiune ce se realizeaza zilnic in scopul indepartarii prafului, a firelor de par si a celulelor moarte. In acelasi timp, se evita incalcirea parului.

Periatul se face aproape de fiecare data in sensul cresterii firelor de par, cu o atentie sporita in zona urechilor, a organelor genitale si a incheieturilor. Este indicat ca, la finalul acestei operatiuni, sa se realizeze un masaj delicat, pentru stimularea circulatiei periferice si buna functionare a pielii. Se pot folosi in acest sens manusile destinate acestui scop.

Pieptanatul este o alta masura obligatorie de intretinere a igienei si vizeaza in principal rasele cu par mediu si lung. Se periaza mai intai partile superioare are corpului, urmate de cele inferioare si la final, membrele si coada.

Executat zilnic, pieptanatul impiedica parul sa se incalceasca si permite pielii sa isi exercite functiile in mod firesc. Este notabil de mentionat si aspectul, care in lipsa pieptanatului ar lasa de dorit.

Atat in cazul pieptanatului, cat si periatului, este nevoie de ustensile special destinate unui asemenea scop. Perioadele care ridica probleme mai mare in intretinerea cainelui sunt primavara si toamna, atunci cand parul naparleste.

Ingrijirea ochilor

Cu o carpa moale si curata, inmuiata in apa calduta, ochii se curata in fiecare dimineata pentru indepartarea secretiilor adunate in cursul noptii. Un semnal de alarma este secretia purulenta, caz in care este recomandat apelul la specialist – fanvet.ro poate fi o recomandare in acest sens.

Ingrijirea urechilor

Este important sa acordam o atentie mare urechii medii si extrene, zone expuse adesea unor traumatisme. Daca la curatarea acestora avem nevoie de o carpa moale si uscata, indepartarea cerumenului in exces se face cu un tampon de vata inmuiat in alcool. Neindeplinirea acestei masuri poate duce la formarea dopurilor de ceara si a unui lant de consecinte negative ce se va rasfrange asupra sanatatii cainelui.

In cazul in care in ureche patrund corpuri straine, este recomandat sa se apeleze la un specialist care va sti cum sa gestioneze situatia. Lipsa cunostintelor medicale sau utilizarea unor ustensile nepotrivite poate provoca accidente cu efecte nedorite.

Ingrijirea danturii

Un examen lunar al danturii cainelui este una dintre responsabilitatile stapanilor. Numai medicul veterinar poate indeparta acel tartru care se depune pe dinti incepand cu varsta de 4 ani. Neaparat de extras si corpurile straine, bucatile de lemn sau oasele ce raman intre dinti.

Consumul de morcovi, paine uscata si oase faciliteaza curatirea si intretinerea dintillor.

Ingrijirea unghiilor

O alta operatiune ce trebuie sa fie mereu in atentia stapanului este ingrijirea unghiilor. La cainii care traiesc in spatii ce le permit sa faca multa miscare, unghiile se pastreaza la o lungime constanta intrucat acestea se tocesc in permanenta.

Totusi, se impune un control regulat la interval de 4 luni in cadrul caruia scurtarea unghiilor se realizeaza cu un cleste special. Aceasta operatiune nu este indicat a se face pe cont propriu deoarece aceasta zona aceste puternic vascularizata si exista riscul unei hemoragii.

Nu uita ca sanatatea catelului tau depinde in mare masura de ingrijirea pe care i-o acorzi. Pagina fanvet.ro iti sta la dispozitie cu mai multe informatii care te-ar putea interesa.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt lintele?

SanatateCe sunt lintele?

Lintele sunt seminte leguminoase, care fac parte din familia de plante care include de asemenea fasolea, mazarea si…