Ritualuri funerare egiptene

Ritualuri funerare egiptene
O firma de transport decedati ne prezinta ritualurile funerare din Egiptul antic si modul in care ei priveau ingroparea decedatilor.

Inmormantarea egipteana este termenul obisnuit pentru ritualurile funerare vechi egiptene privind moartea si calatoria sufletului spre viata de apoi. Eternitatea, conform istoricului Bunson, “a fost destinatia comuna a fiecarui barbat, femeie si copil in Egipt” , dar nu “eternitate”, ca intr-o viata ulterioara deasupra norilor, ci mai degraba un Egipt etern careĀ  reflecta viata cuiva Pamant.

Viata de dupa moarte pentru vechii egipteni a fost o reflexie perfecta a vietii pe care o traisera pe pamant. Cel mai timpuriu trup conservat dintr-un mormant este cel al asa-numitului “Ginger”, descoperit in Gebelein, Egipt si datat spre 3400 i.Hr.

Ritualurile de inmormantare s-au schimbat in timp intre c. 4000 i.Hr. si 30 i.H., dar accentul constant a fost pus pe viata vesnica si pe certitudinea existentei personale dincolo de moarte. Aceasta credinta a devenit cunoscuta in intreaga lume antica prin transmiterea culturala prin comert (mai ales prin intermediul drumului de matase) si a ajuns sa influenteze alte civilizatii si religii.

Se crede ca a servit drept o sursa de inspiratie pentru viziunea crestina a vietii vesnice si o influenta majora asupra practicilor de inmormantare din alte culturi.

Potrivit lui Herodot (484-425 / 413 i.Hr.), riturile egiptene referitoare la inmormantare au fost foarte dramatice in jelirea mortilor, chiar daca se spera ca decedatul ar gasi fericire intr-o tara vesnica dincolo de mormant.

El scrie: In ceea ce priveste doliul si inmormantarea, cand un om distins moare, toate femeile din gospodarie isi acopera capul si se acopera cu noroi mergand prin oras cu rudele omului mort, rochiile lor sunt fixate cu brau si e lovesc sigure . Si barbatii urmeaza aceeasi procedura, purtand un brau si batandu-se ca femeile. La ceremonie, ei iau trupul ca sa fie mumificat.

Mumificarea a fost practicata in Egipt inca din anul 3500 i.en si se crede ca a fost sugerata de conservarea cadavrelor ingropate in nisipul arid. Conceptul egiptean al sufletului – care s-ar fi putut dezvolta destul de devreme – a dictat ca trebuie sa existe un corp conservat pe pamant pentru ca sufletul sa aiba speranta unei vieti vesnice.

Sufletul era considerat a fi format din noua parti separate: Khat a fost corpul fizic; Forma dubla a lui Ka; Un aspect de pasare cu capul uman, care ar putea accelera trecerea intre pamant si ceruri; Shuyet era umbra; Akh aspectele nemuritoare, transformate, Sahu si Sechem ale lui Akh; Ab era inima, izvorul binelui si al raului; Ren era numele secret.

Khat trebuia sa existe pentru ca si Ka si Ba sa se recunoasca si astfel corpul trebuia sa fie pastrat cat mai intact posibil.

Corpul decedatului, in cel mai scump tip de inmormantare, era asezat pe o masa si creierul era inlaturat prin nari cu un carlig de fier si ceea ce nu poate fi atins cu carligul este spalat cu droguri; In continuare, toracelui se deschide cu un cutit de piatra si intregul continut al abdomenului este indepartat.

Cavitatea este apoi curatata si spalata bine, mai intai cu vin de palmier si din nou cu o perfuzie de condimente macinate. Dupa aceea se umple cu smirna pura, cassia si orice alta substanta aromatica, cu exceptia tamaiei, si cusuta din nou .

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *