Despre aur si importanta pe care i-au dat-o oamenii

Despre aur si importanta pe care i-au dat-o oameniiDe-a lungul istoriei, aurul a fost pretuit pentru frumusetea si stralucirea sa naturala. Din acest motiv, multe culturi si-au imaginat ca aurul reprezinta soarele. Acum cei care pretuiesc cel mai mult aurul sunt casele de amanet aur, care isi asteapta clientii cu bratele deschise.

Bijuteriile din aur galben sunt inca cea mai populara culoare, dar aurul este disponibil astazi intr-o paleta diversa. Procesul de aliere – amestecarea altor metale cu aur curat de 24 de carate – confera aurului maleabil mai multa durabilitate, dar poate fi de asemenea folosit pentru a-si schimba culoarea.

Aurul alb este creat prin alierea aurului pur cu metale albe, cum ar fi paladiu sau argint. In plus, este de obicei placat cu rodiu pentru a crea o suprafata mai tare, cu o stralucire mai buna. Aurul alb a devenit alegerea coplesitoare pentru inelele de nunta din SUA.

Includerea cuprului are ca rezultat aurul roz, in timp ce culorile mai neobisnuite, cum ar fi albastru si violet, pot fi obtinute prin adaugarea de patine sau oxizi pe suprafata aliajului. Aurul negru, de exemplu, isi obtine culoarea din oxidul de cobalt.

Greutatea aurului este masurata in unciiĀ  (1 uncieĀ  = 31.1034768 grame), totusi puritatea sa este masurata in “carate”. Caratajul este masurarea puritatii aurului aliat cu alte metale. 24 carate este aur pur, fara alte metale. Caratele inferioare contin mai putin aur; 18 carate de aur contine 75 la suta aur si 25 la suta alte metale, de multe ori cupru sau argint.

Caratajul minim pentru un element care se numeste aur variaza in functie de tara. In SUA, 10 carate reprezinta standardul minim legal acceptat de carate de aur, 14 carate fiind cele mai populare. In Franta, Marea Britanie, Austria, Portugalia si Irlanda, 9 carate sunt cele mai mici carate care se pot numi aur. In Danemarca si in Grecia, 8 carate reprezinta standardul minim legal.

Finete

Finetea este un alt mod de exprimare a continutului de metale pretioase in bijuterii de aur si reprezinta puritatea in parti pe mie. Cand este stampilata pe bijuterii, de obicei, aceasta este mentionata fara punctul zecimal.

Aurul este singurul metal care este galben sau auriu. Alte metale pot avea o culoare galbuie, dar numai dupa ce au oxidat sau au reactionat cu alte substante chimice.

Aproape tot aurul de pe Pamant a venit din meteoritii care au bombardat planeta cu peste 200 de milioane de ani in urma dupa ce s-a format Pamantul.

Simbolul elementului pentru aur este Au. Simbolul provine din vechiul nume latin pentru aur, aurum, ceea ce inseamna “zori stralucitoare” sau “stralucire de rasarit”. Cuvantul “aur” provine din limbile germanice, provenind din cuvantul gult proto-germanic si proto-indo-european, ceea ce inseamna “galben / verde”. Elementul pur a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Aurul este extrem de ductil. O singura uncie de aur (aproximativ 28 de grame) poate fi intinsa intr-un fir de aur de 8 kilometri lungime. Firele de aur pot fi chiar folosite ca fire de broderie.

 

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *