De ce experienţele sunt cel mai bun cadou de Crăciun

0 Shares
0
0
0

Este din nou acel moment al anului! Perioada anului în care porți puloverul tău preferat de Moș Crăciun, perechea de papuci strâmți pe care i-ai depozitat în spatele dulapului și acel zâmbet copilăresc pe care l-ai păstrat de la ziua ta.

Pe măsură ce zilele trec şi te apropii de cea mai minunată perioadă a anului, începi să realizezi cât de prost pregătit ești pentru a oferi cadouri de Craciun. Începi să cauţi prin dulapuri, sperând să găseşti ceva care are încă eticheta, gândindu-te: „Aș putea să fac cadou asta. Da! Acest album al lui Katy Perry de anul trecut va fi perfect pentru X, sau această bluză care îmi este mare ar merge pentru Y!” Sau poate că nu?

Şosete pentru tata şi pulover pentru cumnat

Așadar, faci o listă cu toți oamenii dragi care te-au binecuvântat cu prezenţa lor în ultimele câteva luni și începi să realizezi cât de mult efort va trebui să depui pentru a alege şi a cumpăra cadouri pentru toţi. Îți spargi pușculița și începi să faci calcule pentru acea pereche de șosete grozave pentru tata sau acel pulover pentru cumnat. Ei bine, ce ai spui să faci ceva diferit anul acesta? Ce-ar fi dacă ai putea oferi ceva mult mai memorabil, care va face o impresie mult mai de durată decât o pereche de șosete pufoase sau o cutie de ciocolată?

Experienţele întăresc relaţiile

Ce zici să oferi ceva despre care știința spune că este mult mai semnificativ decât „obiectele”?

Într-un studiu publicat în Journal of Consumer Research, se arată că acele cadouri experiențiale, (evenimente pe care le trebuie să le trăiască), produc îmbunătățiri mai mari în calitatea relației decât cadourile materiale, indiferent dacă cel care dăruiește și cel care primește cadoul participă la experienţă împreună.

Dar stai aşa! E oare posibil ca relația cu copilul de opt ani (cel care a fost trimis aseară de la masă pentru că a scuipat lapte cu ciocolată în spaghetele surorii sale), va fi de fapt consolidată oferindu-i o „experiență” pentru Crăciun? Sau ar compensa chiar şi pentru atunci când ai uitat de aniversarea cuiva? Așa credem!

Experienţele te fac mai fericit

De fapt, experiențele nu numai că întăresc relațiile, dar oferă și mai multă fericire. Într-un studiu de cercetare publicat în Journal of Psychological Science, se arată că experiențele oferă mai multă fericire de durată decât posesiunile materiale.

Și cine nu vrea să fie un pic mai fericit?

Având în vedere că fiecare individ cheltuie mai mult de 2% din venitul anual pe cadouri de Crăciun, este pur și simplu genial să cheltui acei bani câștigaţi din greu pentru ceva memorabil.

Iar asta nu e tot! Aventurile distractive devin parte din noi și, prin urmare, ne fac mai, ei bine, fericiţi.

„Experiențele noastre reprezintă o parte mai mare din noi înșine decât bunurile noastre materiale. Îți pot plăcea cu adevărat lucrurile tale materiale. Poți chiar să crezi că o parte din identitatea ta este legată de acele lucruri, dar totuși ele rămân separate de tine. În schimb, experiențele tale fac cu adevărat parte din tine. Suntem suma totală a experiențelor noastre.” – Thomas Gilovich de la Universitatea Cornell

0 Shares
You May Also Like