Ce inseamna dieta, dietetica si dietetician?

0 Shares
0
0
0

Dieta este un cuvant utilizat de cele mai multe ori gresit. Important de precizat este faptul ca un numar foarte mare de persoane considera ca a urma o dieta inseamna in mod obligatoriu o restrictie in ceea ce priveste numarul de calorii sau uneori mai pe intelesul tuturor, termenul de dieta este asociat cu o alimentatie special creata de catre un specialist in nutritie pentru tratamentul unei boli cum ar fi diabetul zaharat de exemplu.

Termenul de „dieta” isi are originile in limba latina, iar diaeta se traduce ca si fiind „alimentatie” sau de „nutritie”. Prin urmare, termenul de dieta nu trebuie neaparat sa fie asociat cu o restrictie alimentara, asa cum de cele mai multe ori se intampla.

Dietetica reprezinta una dintre ramurile medicinei, iar rolul acesteia este de a se ocupa cu studiul si stabilirea regimurilor alimentare, indiferent de faptul ca discutam strict despre persoane sanatoase sau ca discutam despre persoane care prezinta o anumita patologie.

Dietoterapia sau terapia nutritionala reprezinta o modalitate prin care se pot trata fel si fel de patologii, in urma unor modificari specifice aduse in alimentatie.

Dietoterapia este totodata o componenta esentiala in ceea ce priveste managementul clinic al bolilor, indiferent ca discutam despre bolile acute, sau ca discutam despre bolile cronice, si poate sa functioneze alaturi de tratamentul medicamentos, sau in anumite situatii poate sa functioneze chiar si singura.

Dieteticianul este o persoana specializata, care a urmat cursurile unei institutii de invatamant superior (cum ar fi de exemplu in Cluj-Napoca:

Facultatea de Nutritie si Dietetica din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu) pentru a fi calificata in aplicarea principiilor nutritiei atat pentru persoanele care prezinta diferite patologii cat si pentru persoanele sanatoase dar care isi doresc sa obtina un corp perfect.

Dat fiind faptul ca la noi in tara populatia nu este obisnuita sa foloseasca termenul de dietetician, veti intalni cel mai des denumirea de nutritionist-dietetician.

Un amanunt foarte important de precizat este acela ca pe langa nutritionistii-dieteticieni, (o specializare care a aparut in ultimii ani in Romania, dar care are traditie in alte tari mult mai dezvoltate decat tara noastra), consiliere nutritionala mai pot acorda doar medicii specializati in Diabet Zaharat, Nutritie si Boli metabolice.

Marea problema insa este reprezentata de faptul ca numarul medicilor din aceasta specializare, care se mai ocupa in prezent si de partea de nutritie este mic.

De ce trebuie sa apelati la un specialist in domeniu?

Probabil ca va intrebati de ce este necesar sa apelati la serviciile unui dietetician in Cluj, asa ca in continuare veti descoperi un raspuns scurt dar concret.

Asadar, este necesar sa optati pentru serviciile unui dietetician pentru ca oricat de multe informatii ati descoperi despre nutritie in mediul online, acestea fie nu sunt complete fie sunt gresite, iar astfel nu doar ca nu veti avea de castigat, ci puteti avea multe lucruri de pierdut.

Cel mai indicat este ca atunci cand doriti sa obtineti un corp perfect, sa vizitati un dietetician, care va poate stabili dieta perfecta in functie de stilul de viata, in functie de alimentele preferate, dar si in functie de diferite alte aspecte importante.

Odata ce treceti pragul unui dietetician, puteti considera ca sunteti la doar o scurta perioada de timp de obtinerea corpului mult visat.

0 Shares
You May Also Like