Care sunt adevaratele beneficii pentru sanatate ale somnului?

Care sunt adevaratele beneficii pentru sanatate ale somnului?
Putem fi de acord ca un somn bun reimprospateaza si repara, organismul. Haideti sa aruncam o privire la cateva dintre principalele beneficii pentru sanatate ale somnului, pentru a intelege cu totii mai bine, de ce este important sa aveti parte de un somn de calitate:

O functie de restaurare

Una dintre cele mai vechi ipoteze privind beneficiile pentru sanatate ale somnului se bazeaza pe reinnoirea stocurilor de energie. Fiecare celula are nevoie de energie pentru a functiona. Acest lucru este valabil in special pentru neuroni, care reprezinta doar 20% din consumul total de energie al organismului.

Aceasta energie este purtata de legatura chimica a unei molecule mici numita ATP (adenozina trifosfat). Cand este nevoie, alimenteaza reactiile celulare consumatoare de energie, se transforma in adenozina difosfat (ADP). Este apoi regenerata la ATP prin degradarea diferitelor molecule mari bogate in energie: creatina in muschi, glicogen in creier si asa mai departe.

Dar aceasta regenerare este relativ lenta. In timpul trezirii, activitatea celulelor noastre neuronale este intensa. Consumul de ATP mai repede decat poate fi regenerat. Treptat, pe masura ce ziua se apropie de sfarsit, resursele de energie disponibile scad. In paralel, ADP se acumuleaza in creier si aceasta acumulare creste nevoia de somn, impingandu-ne sa mergem la culcare.

Recuperare

Cand suntem bolnavi, nu vrem altceva decat sa ne asezam in pat si sa petrecem toata ziua dormind. Dormind, va ajutati corpul sa se refaca. Citokinele, moleculele secretate de sistemul dumneavoastra imunitar pentru a lupta impotriva invadatorului viral sau bacterian, actioneaza ca pastilele de somn naturale. Citokinele provoaca o crestere si o intensificare a somnului lent, non-REM sau a somnului profund.

Aceasta la randul sau, scade cantitatea de energie necesara pentru corpul dvs. si mai ales pentru creierul dvs. Aceasta energie poate fi pastrata pentru a ajuta organismul sa se redreseze, sau cheltuita pentru a provoca o febra care va ajuta la combaterea infectiei. Insa nimic din aceasta functie nu justifica necesitatea pierderii constiintei legate de somn. Deci probabil este o functie oportunista.

Ei bine, somnul dupa cum se poate vedea, este deosebit de important. Este insa si mai important sa aveti parte de somn de cea mai buna calitate, iar acesta poate fi obtinut in cele mai noi paturi colectia Premium Divani e Sofa.

Probabil veti crede ca somnul are aceiasi calitate in orice pat, insa lucrurile nu stau astfel. Calitatea somnului este influentata foarte mult de patul in care dormiti.

De exemplu, salteaua patului poate fi un factor determinant in obtinerea unui somn de calitate, dar daca aceasta nu este potrivita, va poate influenta negativ somnul.

Chiar si forma patului si dimensiunile patului sunt detalii foarte importante, motiv datorita caruia, este important sa tineti cont si de ele cand alegeti patul, pentru a va bucura de un somn de cea mai buna calitate.

Dupa cum se poate vedea asadar, somnul are unele beneficii foarte importante pentru sanatate. Este insa important ca pentru a avea parte de un somn de calitate, sa alegeti patul potrivit de la Divani e Sofa.

 

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *