Exista e-mailuri fac parte dintr-o schema numita generic fishing. In general, printr-o actiune de fishing se intelege faptul ca cineva iti trimite e-mailuri false sau fictive, care contin linkuri ce dauneaza.
Acele linkuri iti cer sa dai click pentru a le accesa adresa lor fictiva (de ex.: web siteuri non guvernamentale si altele asemenea) si sa oferi anumite date personale (confidentiale) ale tale: probabil numele tau complet, codul numeric personal, etc. Unele e-mailuri chiar detin si atasamente spyware.
Hotii de identitate sau acei hoti care se axeaza pe domeniul furtului de identitate, trimit mii de e-mailuri fictive in fiecare zi, chiar mai mult, ei se recomanda a fi reprezentanti ai institutiilor guvernamentale.
Asadar fi-ti atenti atunci cand primiti e-mailuri ce va comunica faptu ca sunt de la Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii sau de la alte ministere si institutii guvernamentale.
Spyware-ul este un program de calculator care este instalat pe ascuns intr-un calculator pentru a intercepta si pentru a prelua controlul partial asupra acelui PC, fara stiinta si bineinteles fara consimtamantul adevaratului utilizator.
Aceste e-mailurivor incerca sa te pacaleasca. Un singur minister si anume Ministerul Finantelor a raportat faptul ca a primit peste 23.000 de plangeri in legatura cu schemele de fishing, incepand cu luna noiembrie a anului 2005.
Cele mai multe dintre plangeri se refera la e-mailuri care minteau destinatari cu faptul ca figureaza cu primitul inapoi a unor taxe sau ca se afla suv investigatie financiara. Niciodata sa nu accesati linkurile din continutul acestor e-mailuri provenite de la agentiile guvernamentale.
Institutiile guvernamentale foarte rar aleg sa comunice prin intermediul e-mailurilor, insa atunci cand o fac, este ca si raspuns la ceva la care tu ai aplicat. Aceste institutii comunica prin intermediul postei. Cei de la Windows posteaza actualizari in mod regulat, mai ales pachete de siguranta.
Fi-ti sigur ca descarcati aceste programe sau cel putin sa cautati lunar astfel de actualizari. Programati-va Outloook-ul sau alt tip de calendar si verificati cu regularitate. Setati-va o alarma de genul: protectia calculatorului si a e-mailului impotriva hotilor de identitate. Cel mai bine sa previi decat sa regreti.
Majoritatea institutiilor publice au in zilele noastre pagini de internet proprii, ce contin datele de contact. In cazul in care primiti instiintari asupra carora aveti suspiciuni, contactati imediat respectiva institutie pentru a afla daca e-mailurile pe care le-ati primit sunt in regula.
Nu accesati linkuri si nu salvati atasamentele care vin in continutul emaluilor guvernamentale. Stergeti acele fisiere. Din pacate, se intampla uneori ca nici cea mai buna securitate sa nu fie de ajuns. Calculatoarele sunt destul de costisitoare si este de la sine inteles faptul ctrebuie sa va protejati aceasta investitie in fata pericolelor ce le pot dauna.
Se poate insa intampla ca PC-ul dvs pur si simplu sa nu mai functioneze brusc. “Back on Track” a fost conceput exact in acest sens, sa ajute la repararea defectiunilor suferite de catre calculatorul dvs. Nu cred sa existe o lauda pe masura pentru acest program.
Nici macar nu este necesar un CD bootabil pentru functionarea lui, deci este foarte simplu de intrebuintat. In cazul in care detineti in calculator informatii pe care nu doriti sa le pierdeti, va recomand “Back on Track”. Incepand cu lucrari, eseuri pana la date extrem de importante, ‘Back on Track” va fi nadejdea in protejarea lor.
Ele ajung in sistemul calculatorului prin exploatarea breselor de securitate sau sunt softuri instalate de user, precum Limewire. Spyware se ascunde de obicei in alte programe si in acest mod puteti insiva instala fara a sti, un spyware atunci cand descarcati un program de pe internet sau de pe CD.
Cele mai temute parti din cadrul atacurilor asupra identitatii sunt cazurile cand virusii aduna si fura informatii legate de e-mailul personal, parola aferenta sau numarul de identificare al cardului de credit.