Peperomia obtusifolia – ce este si cum creste?

0 Shares
0
0
0

Peperomia obtusifolia – ce este si cum creste?
Peperomia obtusifolia este o planta ornamentala foarte speciala, originara din America de Sud. Ceea ce le face cu adevarat speciale sunt culorile lor, forma frunzelor si comportamentul lastarilor lor. Cele mai cunoscute specii sunt Peperomia obtusifolia, griseoargentea, magnoliaefolia, caperata, sandersii si Peperomia scadens, care se caracterizeaza prin frunzele sale mici, ascutite si pestrite. Pentru a uda corect Peperomia, este esential sa se astepte pana cand solul este uscat.

Peperomia trebuie udata intotdeauna cu foarte putina apa, chiar si primavara, cand lastarii cresc cel mai mult. In timpul iernii, Peperomia trebuie udata si mai putin, dar, in acelasi timp, deoarece le place umiditatea, pot fi stropite in mod regulat.

Aceste plante au un sistem radicular foarte mic si subtire, astfel incat Peperomia are tendinta de a-si extrage resursele de apa din mediul inconjurator.

Cum sa o cultivi

Pentru a cultiva Peperomia, cele mai bune temperaturi pentru cresterea lor sunt, in general, cele mai blande, asa ca sunt plante perfecte pentru a fi cultivate in interior sau in incaperi in care temperatura nu scade niciodata sub 10° C. Peperomia nu tolereaza curentii de aer, asa ca locatia lor ideala este una protejata de fluctuatiile de temperatura.

De asemenea, le place lumina, dar nu se expun direct la lumina soarelui. Peperomia este o planta usor de cultivat si cu crestere rapida atunci cand este asezata intr-un sol fertil amestecat cu turba si nisip pentru a favoriza drenajul apei.

Cum se fertilizeaza

Frumusetea Peperomiei se bazeaza in principal pe caracteristicile frunzelor, unele incantatoare pentru aspectul lor subtire si delicat, altele mai carnoase si mai compacte sau care se disting prin efecte neobisnuite de relief incretit.

Monocolore in verde stralucitor si bicolore, pestrite si cu nuante de alb, pentru a fertiliza Peperomia si pentru a mentine frumusetea frunzelor lor, se recomanda utilizarea unui ingrasamant bogat in azot, un nutrient esential pentru partile verzi ale plantelor, atat pentru tulpina, cat si pentru frunzis, dar si pentru bunastarea radacinilor.

Perioada in care Peperomia are cea mai mare nevoie de fertilizare este primavara si vara, adica pe toata perioada de inflorire pana in septembrie. Se recomanda administrarea unui ingrasamant pentru plante ornamentale, de preferinta sub forma lichida, diluat in apa de irigare la fiecare 3 saptamani. Tratamentele cu ingrasaminte ar trebui sa fie intrerupte iarna.

Cultivarea Peperomia: Boli si remedii

Bolile Peperomia sunt cauzate in principal de greseli in timpul cultivarii. Daca planta se chinuie sa creasca si are frunzele slabite care cad usor, este probabil ca a fost udata in exces. Remediul consta in verificarea radacinilor si taierea partilor putrede, lasand pamantul sa se usuce, iar dupa ce planta a fost replantata, se administreaza un fungicid cu spectru larg.

Abuzul de ingrasaminte poate duce, de asemenea, la aparitia bolilor de Peperomia. In astfel de cazuri, cel mai evident simptom este cresterea dezordonata a plantei si pierderea frunzelor mai batrane.

Remediul este sa nu mai fertilizati si sa udati cu apa demineralizata. Printre daunatorii care pot ataca Peperomia se numara, de exemplu, cochilia, recunoscuta prin petele albe tipice, care trebuie tratata cu pesticide specifice.

Daca, in schimb, frunzele se incretesc, este posibil ca planta sa fi fost infestata de paianjenul rosu, un acarien care prolifereaza cel mai mult in mediile uscate, asa ca remediul este pulverizarea abundenta a Peperomiei.

0 Shares
You May Also Like