Functionarea termostatelor si utilizarea acestora

Functionarea-termostatelor-si-utilizarea-acestoraUn termostat, daca este setat sa  “raceasca”, se va aprinde numai cand temperatura ambientala a camerei inconjuratoare este mai mare decat temperatura setata. Astfel, daca spatiul controlat are o temperatura in mod normal mai mare decat setarea dorita atunci cand sistemul de incalzire / racire este oprit, ar fi bine sa tineti termostatul setat sa  “raceasca”, in ciuda temperaturii exterioare. Pe de alta parte, daca temperatura zonei controlate scade sub nivelul dorit, atunci este recomandat sa rasuciti termostatul. Recomandarea noastra merge spre termostatul IT500.

Pompa de caldura este un aparat pe baza de refrigerare care inverseaza fluxul agentului frigorific intre bobinele interioare si cele exterioare. Aceasta se face prin actionarea unei supape de inversare (cunoscuta si sub denumirea de supapa “4-way” sau “change-over”). In timpul racirii, bobina interioara este un evaporator care elimina caldura de la aerul din interior si o transfera in bobina exterioara unde este respinsa la aerul exterior.

In timpul incalzirii, bobina exterioara devine evaporator, iar caldura este indepartata din aerul exterior si transferata spre aerul interior prin bobina interioara. Supapa de retinere, controlata de termostat, determina trecerea la caldura sa se raceasca. Termostatele pentru pompe de caldura rezidentiale au, in general, un terminal “O” pentru a energiza supapa de reversie in racire.

Anumiti rezistori rezidentiali si multi termostati de pompa de caldura folosesc un terminal “B” pentru a activa supapa de reversie in incalzire. Capacitatea de incalzire a unei pompe de caldura scade odata cu scaderea temperaturii exterioare. La o anumita temperatura exterioara (denumita punct de echilibru) capacitatea sistemului de racire de a transfera caldura in cladire scade sub necesarul de incalzire al cladirii.

O pompa de caldura tipica este prevazuta cu elemente electrice de incalzire pentru a suplimenta caldura de racire atunci cand temperatura exterioara este sub acest punct de echilibru. Functionarea caldurii suplimentare este controlata de un contact secundar de incalzire in termostatul pompei de caldura. In timpul incalzirii, bobina exterioara functioneaza la o temperatura sub temperatura exterioara, iar condensarea pe bobina poate avea loc. Acest condens poate apoi ingheta pe bobina, reducand capacitatea de transfer de caldura. In consecinta, pompele de caldura au o prevedere pentru dezghetarea ocazionala a bobinei exterioare.

Aceasta se face prin inversarea ciclului in modul de racire, oprirea ventilatorului exterior si alimentarea elementelor electrice de incalzire. Caldura electrica in modul de dezghetare este necesara pentru a impiedica sistemul sa sufle aerul rece in interiorul cladirii. Elementele sunt apoi folosite in functia de “reincalzire”. Desi termostatul poate indica faptul ca sistemul este dezghetat si caldura electrica este activata, functia de dezghetare nu este controlata de termostat.

Deoarece pompa de caldura are elemente de caldura elec- trica pentru suplimente si incalziri, termostatul pompei de caldura asigura utilizarea elementelor de caldura electrice in cazul in care sistemul de racire nu functioneaza. Aceasta functie este in mod normal activata de un terminal “E” de pe termostat. Cand se afla in caldura de urgenta, termostatul nu face nici o incercare de a opera compresorul sau ventilatorul exterior.

Termostatul nu ar trebui sa fie amplasat pe un perete exterior sau unde ar putea fi expus la lumina directa a soarelui in orice moment al zilei.

Tagged: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *