De ce sunt copii care se tem de Mos Craciun si cateva sfaturi pentru a gestiona aceasta frica

De ce sunt copii care se tem de Mos Craciun si cateva sfaturi pentru a gestiona aceasta fricaAceasta teama tipica de Craciun la copii este complet normala si frecventa

Multi copii mici se tem de Mos Craciun, de barba lui alba stufoasa si de imbracamintea izbitoare.

Vazandu-l de aproape, dupa un an intreg de asteptare a sosirii sale, sunt multi copii care incep sa planga in  lacrimi disperate, chiar sunt ingroziti,  iar cand ii rugam sa se apropie de el, pentru a-i oferi o imbratisare sau scrisoarea pe care au pregatit-o cu atata entuziasm, acestia fug.

Aceasta reactie la vederea lui Mos Craciun nu este intotdeauna bine interpretata sau inteleasa de parintii care au pregatit cu atata nerabdare intalnirea.

Cu aceasta ocazie, vorbim despre motivul pentru care unii copii se tem de Mos Craciun si de relatia sa atat cu mesajele pe care le transmitem pe tot parcursul anului, cat si cu temerile din copilarie.

Toate acestea cu scopul ca parintii sa inteleaga ce se intampla cu copilul lor si ce ar trebui sau nu ar trebui sa faca in aceste cazuri; pentru ca departe de a fi o reactie capricioasa, este un raspuns total normal si obisnuit la copiii sub 5 ani.

Motivele pentru care copiii se tem de Mos Craciun

Motivele pentru care copiii se tem de Mos Craciun pot fi explicate prin mai multe exemple, dupa cum vom vedea mai jos.

– In primul rand pentru ca copiii mici sunt foarte sensibili la schimbarile care apar in mediul lor, in rutina lor sau in obiceiurile lor. Nu le plac schimbarile sau oamenii care arata diferit sau ciudat fata de cei obisnuiti.

– In al doilea rand, pentru ca, potrivit unor studii, copiii mici sunt, de asemenea, foarte sensibili la fete. Deci, in prezenta unui personaj ca Mos Craciun, cu sprancenele groase si barba stufoasa, elemente care le distorsioneaza si exagereaza trasaturile, le este foarte frica. Acelasi lucru este valabil si pentru clovni. O teama care se explica prin al treilea motiv pe care il explicam mai jos.

Vrei un brad de Craciun? Vezi aici brazi artificiali de buna calitate!

– Este vorba despre frica de straini. Una dintre temerile copilariei, de asemenea foarte studiata, care incepe cu putin timp inainte de anul vietii si apoi scade peste 3. Aceasta teama are mult de-a face cu experientele bebelusilor cu strainii si cu modul in care acestia i-au abordat.

Daca abordarea este facuta intr-un mod moale si calm, fara agitatie sau contact fizic si in prezenta mamei, de obicei, aceste persoane necunoscute nu genereaza frica. Dimpotriva, atunci cand strainul se apropie repede, dorind sa ia copilul sau sa se apropie de el cu bratele desfacute, cel mai frecvent este o reactie de frica si mai mult daca mama nu este prezenta.

Dupa cum observam, diferitele experiente pe care copilul le-a avut cu oameni pe care nu i-a vazut niciodata sau cu care a avut putin contact influenteaza foarte mult tipul de raspuns pe care il va afisa in fata Mosului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *