Daca nu folosesti o lanterna LED, aceste informatii iti pot fi de un real folos! Fie ca detii una sau mai multe lanterne (acasa, in masina sau la serviciu), fie ca urmeaza sa iti cumperi un astfel de produs, materialul acesta iti va prezenta intr-un mod simplu, abordabil si usor de inteles tot ce trebuie sa stii despre aceasta componenta mica a lanternei.
Desigur, aceste etape vor putea fi urmate si cand va fi vorba de evaluarea unui alt tip de bec de interior sau de exterior (din orice fel de locuinta si incapere).
In primul rand, iti reamintim ca acest articol se refera la verificarea unui bec de lanterna (ori a oricarui alt tip de bec) ce contine un filament. Testarea aceasta iti va arata daca respectivul bec functioneaza sau nu. Aceasta evaluare nu se aplica din pacate nici pentru lanternele cu leduri si nici pentru cele mai recente modele de becuri de tip CFL.
Teoretic insa, orice tip de bec incandescent, cu filament, poate sa fie testat in modul urmator (pe care il vom descrie in randurile urmatoare ale acestui articol).
Pentru ce este folositoare aceasta verificare si cand trebuie efectuata? Ea poate fi realizata oricand, in orice circumstanta; dupa cum stim, filamentele becurile (in general) sunt mici si greu de observat in detaliu. Pentru lanterne, acestea sunt chiar si mai mici, mai dificil de observat si analizat.
Lucruri de care veti avea nevoie pentru a efectua aceasta verificare deosebit de importanta
Un multimetru
Acest aparat electric are principalul scop de a masura tensiunile electrice; curentii si uneori chiar si rezistentele electrice.
Verificati becul prin determinarea rezistentei filamentului. Filamentul este acel mic cablu din interiorul becului.
Rezistenta poate fi verificata cu ajutorul acestui aparat – el trebuie setat (conform manualului sau de utilizare) pentru ohmi. Multimetrul va citi ohmii si ii va afisa – dupa cum bine stim, ohmi sunt unitatea de masura principala a rezistentelor electrice.
Un capat trebuie asezat in partea de jos a becului; cealalta parte trebuie atinsa de o parte a becului (laterala). Daca acul se misca si urca pana in celalalt capat (sau pana la jumatate), atunci becul este intr-o stare buna. Daca becul nu urca si nu se misca deloc, becul este ars si trebuie sa fie schimbat cat de curand.
Orice bec poate fi verificat in acest mod simplu. Si sigurantele pot sa fie testate in acelasi mod. Acest test iti arata daca circuitul respectivului produs are continuitatea necesara. Daca nu exista aceasta continuitate, becul (sau obiectul) testat trebuie inlocuit cu unul nou, care sa corespunda specificatiilor producatorului lanternei.
Pentru o performanta superioara alegeti intotdeauna marci cunoscute producatoare de becuri – chiar daca veti plati o suma cu putin mai mare, veti observa fara indoiala diferenta de luminozitate. Fie ca e vorba de interior, fie ca ne referim la spatii exterioare, acest plus de lumina va aduce un mai mare confort ochilor nostri, ne va ajuta sa fim mai eficienti in munca noastra.