In timp ce un termometru este un instrument pentru citirea temperaturii unei camere, un termostat este capabil sa o controleze. Indiferent daca este montat pe perete sau pe cazan, acest cadran de control este esential pentru reglarea temperaturii casei dumneavoastra.
Sa aruncam o privire mai profunda despre ce este un termostat, ce tipuri de termostate exista si cum functioneaza acestea.
Ce este un termostat?
Cum controlezi temperatura casei tale? Astazi exista multe optiuni, de la aplicatii pentru smartphone pana la cadranul traditional de temperatura. Acestea sunt toate forme de termostate. Avand la dispozitie un termostat Salus Quantum 2021 sau orice alt termostat, este pur si simplu foarte usor sa utilizati comenzi pentru reglarea temperaturii intr-un sistem de incalzire.
Puteti seta o temperatura preferata, iar termostatul functioneaza pentru a va mentine camera la acest nivel dorit. In cazul in care incepe sa scada temperatura din locuinta, un termostat este foarte util pentru ca porneste incalzirea pentru a oferi temperatura setata. Dupa ce temperatura interioara a atins valoarea stabilita, termostatul opreste incalzirea pentru a va impiedica sa va supraincalziti.
Tipurile de termostate
Termostatele vin intr-o gama larga de forme, dimensiuni si stiluri. Principalele doua categorii de termostate care se gasesc pe piata sunt digitale si mecanice. Acestea variaza in cateva moduri cheie. Astazi, cele mai multe dintre termostatele noi sunt digitale sau electronice.
Termostatele digitale au componente interne capabile sa ofere o reactie precisa si receptiva la temperatura camerei. Senzorii electronici citesc temperatura curenta a interiorului si pot regla incalzirea in mod corespunzator, mentinand camera la temperatura dorita.
In schimb, in ceea ce priveste un termostat mecanic, este important de mentionat faptul ca acesta controleaza de obicei temperatura cu ajutorul a doi biti de metal. Acesti biti de metal sunt laminati impreuna in senzorul termostatului intr-o banda bimetalica.
Odata ce diferitele tipuri de metale se extind si se contracta cu schimbarile de temperatura, un circuit electric conectat la sistemul dvs. de incalzire este pornit si oprit.
Acesta este modul in care termostatul este capabil sa citeasca si sa regleze caldura. Ceea ce este important de remarcat despre un termostat bimetal este faptul ca acesta nu este la fel de precis precum ar fi un model digital.
Temperatura poate varia pana la cinci grade fata de punctul stabilit. Cu toate acestea, unii prefera termostatele mecanice datorita accesibilitatii lor si a comutatorului de pornire / oprire usor de utilizat.
Cum sa va setati termostatul
Iata cateva sfaturi utile despre cum sa utilizati termostatul:
- Acest tip de dispozitiv trebuie sa fie amplasat intr-o zona a casei cu un flux de aer proaspat. Daca plasati termostatul intr-o zona deosebit de insorita sau in spatele unei perdele, acesta nu va putea simti temperatura cu precizie.
- Pentru a incepe, setati-l la cea mai scazuta temperatura pe care o considerati confortabila. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta va scadea in intervalul de 18 pana la 21 de grade.
Desi poate fi tentant sa porniti termostatul in zilele reci, acest lucru nu este necesar. Ideea din spatele unui termostat este ca acesta va reactiona la vremea mai rece si va asigura ca incalzirea este mentinuta suficient de mult timp pentru a incalzi casa pana la punctul stabilit de alegerea dvs. Cu toate acestea, deoarece poate dura mai mult timp pentru a incalzi o casa intr-o zi friguroasa, ati putea programa incalzirea pentru a porni mai devreme.
Termostatele programabile au setari de timp si de temperatura, astfel incat sa aveti posibilitatea de a regla temperatura in diferite perioade ale zilei.
Un astfel de termostat este deosebit de util in conditiile in care va ofera posibilitatea de a face economie de energie prin oprirea incalzirea atunci cand sunteti la serviciu, dar va intoarceti acasa intr-o casa calda mai tarziu in timpul zilei. Va trebui sa tineti cont de timpii de incalzire si racire atunci cand va programati termostatul.