Care-s noile prioritati in mediul rural

Care-s noile prioritati in mediul ruralAcum  cincisprezece ani  m-am mutat  cu tot familionul  , undeva  la vreo cinci kilometri de orasul unde  m-am nascut si m-am maturizat  , intr-un  satuc  pe a carei ulita nu intalneai decat doua  Dacii 1310 ale vecinilor si  vreo  doua duzini de vacute , ce in fiecare dimineata  si seara le vedeai  cum pleaca si vin , singure catre  si dinspre islazul satului.

Atunci ,  nici un vecin , proprietar de vaca  , nu folosea  vreun aparat de muls vaci , acest  obiect indispensabil  acum , pentru toti crescatorii de  bovine ce vor sa-si vanda laptele la stat.  Toata lumea mulgea vacile manual , in modul traditional care s-a perpetuat de-a lungul  atator generatii.

Toata ulita avea vreo optzeci de case si  cam trei din zece tarani aveau cate o joiana care sa-i indestuleze  cu produsele ei  : lapte  cu  derivatele sale sau carne de vitel . Asa ca oferta fiind mult peste cerere , mai multi vecini s-au oferit sa ne vanda lapte proaspat.

Neavand incotro  , a trebuit sa facem un fel de abonament  de lapte la nea Petre , cel mai apropiat vecin posesor de vaca , scapand astfel de insistenta ofertelor din partea celorlalti crescatori de vite. A fost destul de greu sa ne obisnuim cu laptele asta original , mult mai gras decat cel cu care eram obisnuiti noi , cel cumparat din comertul  urban.

Majoritatea  laptelui care era in excedent  era vandut de tarani in cea mai apropiata piata din orasul de unde va spuneam ca venisem eu cu familionul. Nimeni nu avea pretentii ca vacile sa fie mulse cu aparat de muls sau ca laptele sa fie transporta in bidoane de inox.

Stiu ca abia aparusera sticlele de tip PET iar taranii erau fericiti ca nu mai  puteau sparge cate o sticla de lapte in timpul transportului , cum li se mai intamplase anterior cand  se duceau la piata cu sticle normale. Dar fericirea asta n-a tinut prea mult.

N-a  tinut prea mult deoarece  s-a introdus cota de lapte  , ce a zapacit mintea  odihnita a taranului simplu , facandu-i pe multi dintre ei sa renunte la juninci.  Cei care au pastrat  vacile s-au vazut obligati sa-si cumpere aparat de muls vaci , daca voiau sa-si valorifice laptele.

Cei cativa ce si-au permis sa-si cumpere cate un aparat de muls vaci , au mai prelungit un timp pastrarea blajinelor animale , restul vanzandu-le la abatorul de la marginea orasului. Astfel au mai ramas  vaci , pe ulita satului , cat sa le numeri pe degetele unei singure maini.

Cand au aparut prima oara  , aceste aparate de muls vaci erau foarte scumpe si destul de  fragile. Acum  sunt ieftine si  rezistente  , exact ca cele pe care le poti cumpara  pe  http://www.mulgatoare-vaci.blogspot.com . Dar ce folos daca vacutele au devenit acum raritati la casa omului

Astfel , dupa trecerea  acestor cincisprezece ani , crescatorii de vite au imbatranit , copiii lor nu le-au impartasit dragostea de animale  , mutandu-se la oras  .  Acum pe ulita care intre timp s-a asfaltat  ,nu mai intalnesti decat doua vacute manate de -un batranel si vreo doua duzini de masini straine , care vin in week-end  la casele parintesti.

Alte siti actuale :

1. CÂŢI BANI primesc TINERII care se mută la ŢARĂ
2. Turismul, industria şi agricultura sunt priorităţile strategiei de dezvoltare a judeţului Argeş în perioada 2014-2020
3. Peste 5,6 miliarde euro din finanţările europene au ajuns deja la proiectele de investiţii pentru agricultură şi dezvoltare rurală
4. PE aprobă reforma PAC: Bani mai mulţi pentru micii fermieri, penalităţi pentru lipsa de ecologizare

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *