8 obiceiuri benefice pentru sanatatea inimii

8 obiceiuri benefice pentru sanatatea inimiiBolile de inima sunt in prezent principalele cauze ale deceselor din intreaga lume, de aceea, adoptara unor obiceiuri care sa contribuie ameliorarea problemelor cardiace a devenit o necesatitate pentru fiecare dintre noi. Vom trece in revista 8 din lucrurile pe care le putem face foarte usor pentru a reduce riscul bolilor de inima.

Renuntarea la grasimile nesanatoase si adoptarea grasimilor sanatoase

Ideea ca o dieta sanatoasa inseamna una saraca in grasimi este eronata. Avem nevoie de grasimi, dar de cele nesaturate care se gasesc in avocado, seminte, ulei de masline, nuci sau peste gras bogat in omega 3 cum ar fi somonul. Totodata se recomanda evitarea grasimilor saturate care se gasesc in carne, lactate sau fast food-uri.

Adaugarea unui plus de fibre solubile in alimentatie

Fibrele solubile care se gasesc in plante contribuie la scaderea colesterolului din sange si sporesc senzatia de satietate, impiedicand astfel supraalimentarea si cresterea in greutate. Femeile ar trebui sa consume 25 gr de fibre pe zi, in timp ce barbatii au nevoie de cca 38 de gr. Cele mai bune surse de fibre sunt fructele, legumele, fasolea, cerealele integrale si leguminoasele.

Consumul de peste de cel putin 2 ori pe saptamana

Pentru sanatatea inimii se recomanda consumul de peste gras cum ar fi macroul, somonul, sardinele sau tonul, de cel putin doua ori pe saptamana. Acest peste este o sursa bogata in acizi grasi omega 3 care ajuta la scaderea trigliceridelor, incetinesc acumularea grasimilor pe artere si scad tensiunea arteriala.

Somnul de cel putin 7 ore

Organismul are nevoie de 7 pana la 9 ore de somn in fiecare noapte, iar in lipsa acestuia, inima poate avea de suferit. Studiile efectuate reliefeaza faptul ca persoanele care nu dorm suficient noaptea sunt predispuse catre obezitate, hipertensiune arteriala si atac de cord.

Pierderea in greutate

Persoanele supraponderale sunt predispuse catre boli de inima si boli cronice, de aceea, pentru a preveni bolile cardiace se recomanda scaderea in greutate. Desi acest lucru nu este intotdeauna usor, exista metode si instrumente care pot fi de folos.

Miscare si exercitii in fiecare zi

Exercitiile aerobice cum ar fi mersul rapid, ciclismul, urcarea scarilor, inotul sau dansul contribuie la mentinerea sanatatii inimii, la cresterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul sanatos), la scaderea in greutate si la mentinerea sanatatii. Deci, faceti zilnic cel putin 30 de minute de exercitii aerobice.

Consumul moderat de alcool

Studiile arata ca alcoolul poate provoca o usoara crestere a nivelului de colesterol HDL (colesterolul bun), dar are si o lista lunga cu efecte negative printre care si cresterea risului de cancer sau de accidente vasculare cerebrale. Din fericire, cresterea nivelului de colesterol bun pentru organism se poate obtine si prin exercitii fizice sau consum de fructe si legume care nu au potentiale efecte secundare nedorite.

Renuntarea la fumat

Se stie foarte bine ca in tutun sunt multe substante chimice daunatoare pentru inima. Totodata, fumatul reduce aprovizionarea cu oxigen a celulelor si deterioreaza vasele de sange, ceea ce poate avea ca efect anevrismele cerebrale.

Si, tot pentru mentinerea sanatatii inimii, faceti chiar acum o programare pentru un control accesand site-ul https://www.cardioclinic.ro.

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *