Exista un motiv pentru care semintele de chia sunt incluse in asa-numitele superalimente, deoarece au un efect extrem de benefic asupra proceselor fiziologice care au loc in organism, iar cosulbio.ro – magazin produse bio ti le pune la dispozitie pe site-ul online. Acestea ofera vitalitate si rezistenta, au mai mult omega-3 decat somonul si mai mult calciu decat laptele. Ele sustin activitatea sistemului circulator si nervos si ajuta la mentinerea oaselor puternice si sanatoase. In plus, aceste seminte mici sunt o sursa bogata de fibre, deci au un efect deosebit asupra activitatii intestinelor si faciliteaza slabirea. Verifica ce proprietati au semintele de chia, daca pot fi consumate fara teama si cum sa le incluzi in dieta ta.
Chia este o samanta de salvie spaniola originara din America de Sud, in special Mexic si Guatemala. Deja in epoca precolumbiana, aztecii si-au descoperit proprietatile valoroase, care i-au facut sa le foloseasca atat in gatit, cat si in medicina naturala. Au facut faina din ele, au obtinut ulei sau le-au adaugat in bauturi. De asemenea, le-au oferit razboinicilor pentru a le oferi puterea si energia necesare luptei. Un fruct de chia contine o multime de seminte minuscule, de aproximativ 2 mm lungime, cu o suprafata patata in culorile negru, maro, gri si alb. Cuvantul chia in limba azteca inseamna „uleios”, deoarece semintele sunt bogate in acizi grasi.
Valorile nutritionale
Din cauza prezentei grasimii, semintele de chia au multe proprietati benefice pentru sanatate. Acestea contin aproximativ 25-35% acizi grasi, dintre care majoritatea sunt acizi grasi nesaturati omega-3 si omega-6. In plus, proportiile lor sunt cele mai potrivite, deoarece raportul dintre omega-3 si omega-6 in salvie spaniola este de 3: 1. Exista, de asemenea, alti nutrienti valorosi in semintele de chia, inclusiv doze mari de fibre si proteine. Semintele de salvie spaniole sunt, de asemenea, bogate in calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, precum si in vitaminele C si B3.
Proprietatile semintelor de chia
Datorita continutului ridicat de acizi omega-3, semintele de chia au un efect deosebit asupra sistemului circulator. Grasimile nesaturate scad nivelul colesterolului LDL rau si al trigliceridelor din sange si cresc nivelul colesterolului HDL bun. Datorita acestui fapt, acestea reduc riscul de ateroscleroza si alte boli de inima, de exemplu atac de cord si accident vascular cerebral. Semintele de chia contin, de asemenea, potasiu, care regleaza tensiunea arteriala, precum si alte minerale care sustin inima – magneziu, calciu si sodiu.
Acizii grasi nesaturati au, de asemenea, un efect benefic asupra sistemului nervos. Acestea afecteaza munca mai buna a creierului, imbunatatesc memoria si concentrarea. La varstnici, acestea scad riscul de dementa si boli neurologice, cum ar fi Alzheimer. Acizii grasi omega-3 pot ajuta, de asemenea, la prevenirea vederii slabe si a degenerescentei maculare la varstnici. Semintele de chia, pe langa grasimile nesaturate, contin si o doza mare de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi. Datorita acestui fapt, acestea reduc inflamatia si reduc riscul bolilor civilizatiei, inclusiv a cancerului.
Semintele de chia sunt o sursa bogata de fibre (42 g / 100 g). Fibrele alimentare accelereaza procesul digestiv si stimuleaza intestinele. De asemenea, elimina produsele metabolice inutile si curata corpul de depozite. Prin urmare, semintele de chia te pot ajuta sa pierzi in greutate. Ca sursa bogata de calciu, acestea intaresc si mentin in stare buna oasele si dintii.
Cum sa incluzi semintele de chia in dieta ta?
Semintele de chia sunt seminte minuscule, care sunt practic insipide, asa ca vor merge de minune cu multe mese. Le poti manca intregi sau macinate. Perfecte ca adaos de musli, iaurturi, sucuri, terci, cocktailuri si salate.
Semintele de chia pot fi folosite si ca agent de ingrosare in supe si sosuri. Se pot adauga si la aluatul de paine, produse de patiserie si deserturi. De asemenea, poti face o budinca de chia delicioasa adaugand seminte in nuca de cocos sau lapte simplu.