Numele Inghetatei este povestea unui copil care creste intr-o familie cu 4 fete, in Republica Moldova, intr-o perioada in care viata aici era grea, din cauza conditiilor politice. De ce am ales-o? Pentru ca intotdeauna m-au fascinat cartile care au actiunea in Estul Europei, atat de neexplorat din punctul meu de vedere.
Importanta familiei este subliniata inca din primele randuri
Familia este importanta pentru copilul in crestere, dar si pentru surorile mai mari. Modul in care lucrurile se desfasoara, dar si micile sicane dintre surori si experimentele pe care trebuie sa le indure mezina, sunt nu doar amuzante ci si foarte realist exprimate. Intr-o casa cu atat de multi copii, mai ales cu atat de multe fete, este lesne de inteles ca lucrurile n-au cum sa fie niciodata plictisitoare.
Desi tatal este capul familiei si pare a avea ultimul cuvant, cea care gestioneaza totul este mama. Ea este cea care stie ce saricini se potrivesc fiecarei fete, care este rolul fiecaruia in familie si cum sa tempereze spiritele agitate.
Viata la scoala, subliniaza probleme inca existente
Pentru ca mezina este la scoala, descoperim ca problemele pe care le intalnim inca, din nefericire, si in prezent, in Romania, erau prezente si in Republica Moldova si genereaza frustrari copilului care nu intelege de ce banii fac diferenta intr-un mediu in care toti ar trebui sa fie tratati in mod egal. Atunci cand reactioneaza violent la adresa uneia dintre colege, este apostrofata de parinti, dar acestia iau atitudine in fata invatatoarei.
Un cadou nu trebuie sa fie tot timpul scump
Numele inghetatei este o poveste din care putem invata multe. Cadourile nu trebuie sa fie neaparat scumpe. Atunci cand se apropie aniversarea matusii, fetele se organizeaza pentru a face o sceneta in cinstea ei. Astfel, ii ofera un cadou inedit, fara cheltuieli, mai ales ca banii trebuiau dramuiti cu atentie. Fiecare fata isi primeste rolul si exerseaza pana cand sceneta iese perfect, iar cadoul devine cu adevarat memorabil pentru matusa.
Primii pasi in lumea scrisului
De la o compunere in care trebuia sa spuna ce vrea sa devina atunci cand va creste, protagonista impresioneaza atat de tare invatatoarea, care ii recomanda sa se inscrie la un concurs, unde eleva dovedeste abilitati impresionante. Astfel, descopera pasiunea pentru scris si, fiind deja pasionata de citit, fece primii pasi pentru a evolua in sensul acesta.
Astfel, intr-o perioada in care linistea tuturor familiilor din Republica Moldova este zdruncinata de un fond politic complicat, in casa cu patru fete, fiecare isi aduce contributia pentru ca lucrurile sa mearga inainte. Finalul subliniaza din nou importanta familiei in viata fiecaruia dintre noi, dar mai ales in viata copiilor, care au nevoie de un mediu sanatos, cu reguli rationale si cu drepturi si obligatii, in care sa se dezvolte armonios. Desi uneori apar frustrari, generate de faptul ca timpul de joaca este foarte scurt si uneori chiar inexistent, observam cum copiii inteleg importanta muncii si nu obiecteaza in fata parintilor, chiar daca viseaza sa creasca si sa plece la oras, unde ar munci mai putin, chiar daca stiu ca ar avea mai mult de invatat.