Un smartwatch (in limba engleza: smartwatch) este un ceas de mana dotat cu functionalitati care le depasesc pe cele ale unuia conventional. Primele modele au avut functionalitati foarte de baza, dar cele actuale sunt deja capabile sa acceseze Internetul, sa efectueze si sa primeasca apeluri telefonice, sa trimita si sa primeasca e-mailuri si SMS-uri, sa primeasca notificari pe smartphone si chiar sa consulte retelele sociale.
Multe dintre functionalitatile care se integreaza sunt deja disponibile in smartphone-uri, insa ceasurile inteligente se bucura de unele avantaje in ceea ce priveste confortul, in special atunci cand sunt utilizate pentru sport sau calatorii.
Aceste dispozitive pot include caracteristici precum un accelerometru, giroscop, busola, monitor de ritm cardiac, barometru, altimetru, geomagnetometru, geolocator (GPS), difuzor, microfon, slot pentru card de memorie extern etc. De asemenea, au mecanisme de conectivitate, cum ar fi Bluetooth (pentru a-l conecta la mobil, casti sau alte dispozitive), NFC, WiFi sau USB.
Orice dispozitiv are un procesor, memorie, intrare si iesire. Informatiile pot fi colectate de la senzori interni sau externi. Poate fi controlat sau poate recupera date de pe alte dispozitive. Multe dintre ceasurile inteligente servesc doar ca interfata pentru smartphone.
Ceasuri digitale avansate
O prima abordare a ceasurilor inteligente a fost digitala. Abia la inceputul secolului XXI au fost create ceasurile inteligente autentice.
Dupa multe proiecte esuate, primele smartwatch-uri s-au nascut pe tot parcursul anului 2012. Primul dintre ele s-a nascut din mana unui proiect de crowdfunding, Pebble Original. Pebble este etalonul si pionierul in lumea ceasurilor inteligente.
Dupa Pebble, Samsung, Sony si multi alti producatori au lansat comercializarea acestor dispozitive mici dupa succes si acceptare in utilizatori. Astazi, toti marii producatori de electronice din lume sunt implicati in proiecte ale acestor caracteristici.
Caracteristici
Toate ceasurile inteligente au o serie de caracteristici care le definesc ca atare. Aceste caracteristici pot fi clasificate in general sau in tehnici. Caracteristicile generale sunt toate cele care pot fi percepute cu ochiul liber. Printre caracteristicile tehnice se numara hardware-ul si software-ul.
O caracteristica hardware este inteleasa ca orice caracteristica care este data de elementele fizice care alcatuiesc dispozitivul. Pe de alta parte, caracteristicile software sunt toate cele care faciliteaza si permit utilizatorului sa gestioneze dispozitivul pentru a efectua anumite sarcini. Toate aceste caracteristici sunt ceea ce producatorii specifica in produsele lor.
Ceasuri inteligente
Vezi ceas inteligent smartwatch Garmin Vivoactive 4s Pink Rose Gold .
Caracteristici generale
Printre cele mai relevante caracteristici generale se numara:
- Dimensiunile majoritatii ceasurilor inteligente variaza de la aceleasi masuratori de latime, lungime si grosime. In ceea ce priveste numerele implicate, masurile de latime si lungime nu depasesc de obicei 50 mm, dar exista intotdeauna exceptii; pe de alta parte, in ceea ce priveste grosimea, aceasta nu este de obicei mai mare de 12 mm.
- Greutatea acestor dispozitive este foarte variabila, depinde de materiale si, evident, de dimensiune.
- Materialele utilizate la fabricarea acestor ceasuri sunt un factor foarte determinant in greutatea finala a produsului. Dar nu numai prin aceasta, materialele vor determina calitatea dispozitivului, durabilitatea acestuia impotriva agentilor externi si chiar confortul acestuia.
- Exista materiale care ofera o durabilitate mai mare si o rezistenta mai mare la posibile deteriorari. Chiar si asa, multi producatori includ gradul ip de protectie a produselor lor impotriva altor particule si lichide, cum ar fi praful si apa.
- Marea majoritate a ceasurilor inteligente pastreaza aceleasi proportii ca si cele conventionale.