Care sunt efectele deseurilor ne biodegradabile?

Care sunt efectele deseurilor ne biodegradabile?Probabil ca atunci cand ati observat faptul ca magazinele alimentare si supermarketurile au inlocuit pungile si sacosele din materiale plastice traditionale, cu cele biodegradabile, v-ati intrebat care au fost motivele care au stat in spatele acestei decizii.

Apoi, cand ati observat ca majoritatea firmelor de catering livreaza acum mancarea in caserole si cutii de unica folosita biodegradabile, si nu mai folosesc caserole si cutii din materiale plastice traditionale, ati cazut din nou pe ganduri.

Ei bine, materialele biodegradabile au inlocuit materialele plastice traditionale datorita efectelor negative pe care le aveau materialele plastice nebiodegradabile, care ajungeau deseuri. Veti afla mai multe detalii despre acestea in cele ce urmeaza.

Efectele deseurilor ne-biodegradabile

Unul dintre efectele secundare ale avansurilor tehnologice este incapacitatea naturii de a descompune substantele create de oameni.

De exemplu, polietilena folosita in pungile de cumparaturi nu este biodegradabila, nu se descompune in mod natural in depozitele de deseuri. Deseurile care nu sunt biodegradabile pot dura cateva secole pana la descompunere, si pot cauza probleme de mediu care afecteaza mai mult decat pamantul.

Deseurile ne biodegradabile se afla in depozitele de deseuri sau ca gunoi in paduri, parcuri, rauri si paraie. De asemenea, se arunca in mari si oceane, unde au efecte devastatoare asupra vietii salbatice marine.

Biodegradare: microorganisme la locul de munca

Cand ceva este biodegradabil (iar aici putem da drept exemple ambalajele biodegradabile, pungi sau caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, etc.), solul, aerul sau umiditatea il descompun, astfel incat sa devina parte a terenului. Bacteriile, ciupercile si alti factori descompun organismele moarte intr-un proces natural care impiedica materialul mort sa acopere planeta.

In timp ce majoritatea substantelor biodegradabile sunt obtinute din materiale de origine animala sau vegetala, oamenii pot crea produse care se descompun, cum ar fi cutii de oua si pungi de hartie sau caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile.

Daca o companie produce plastic biodegradabil, descompunatorii descompun moleculele organice complexe ale plasticului in compusi anorganici mai simpli.

In mai 2014, oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford si Mango Materials s-au alaturat pentru a dezvolta un plastic biodegradabil fabricat din gaz metan rezidual.

Efecte asupra vietii marine

Deseurile de plastic nebiodegradabile din oceane si estuare pot dauna pestilor, pasarilor de mare si altor vieti marine. Animalele care mananca plastic se pot strangula sau intampina probleme de digestie. Microplasticele, bucati minuscule de polipropilena sau polietilena, se ascund sub apa si prezinta si un risc. Incepand din septembrie 2014, cercetatorii din cadrul Institutului de Stiinte Marine din Virginia au dezvoltat microbizi biodegradabili care se descompun cand microbii din apa de mare le consuma.

Efecte asupra landului

Planeta are o cantitate limitata de pamant, iar oamenii o risipesc atunci cand arunca materiale nebiodegradabile. Produsele care nu se descompun in mod natural pot sta in depozitele de deseuri si pot ocupa spatiul mult mai mult decat materialele biodegradabile.

Atunci cand oamenii le arunca, unele gunoaie care nu sunt biodegradabile ar putea nici macar sa ajunga in depozite, pentru ca oamenii rau intentionati sau inconstienti, le arunca in paduri, parcuri, campuri si mare.

Styrofoam, cunoscut si sub denumirea de polistiren, este o substanta non-biodegradabila care poate provoca probleme de mediu atunci cand devine gunoi. Din acest material erau confectionate in trecut caserolele, insa din fericire acestea au fost inlocuite cu cele biodegradabile.

Dupa cum se poate vedea asadar, materialele plastice traditionale, sau mai bine spus, deseurile rezultate din materialele plastice traditionale, sunt daunatoare pentru mediul inconjurator.

Acesta este motivul datorita caruia, se folosesc alternative pentru materialele plastice, precum ambalaje din materiale plastice biodegradabile, cutii si caserole de unica folosinta biodegradanile, si nu numai. Acestea se descompun rapid, si nu dauneaza mediului inconjurator.

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *