Cand vine timpul sa ii oferi copilului si alimente pentru a-i diversifica modul de hranire, pare ca incepe sa fie dificil. Ce mancare sa introduci mai intai? Ce sa eviti cu orice pret? Sa ii pun mancarea in farfuriile obisnuite sau mai bine in vesela sa speciala? Este nevoie de articole speciale pentru ca bebelusul sa ia masa in siguranta? Intre numeroasele carti, sfaturi ale prietenilor si familiei si instinctul fiecaruia, pot aparea multe intrebari si motive de ingrijorare. Cu toate acestea, poti urma cateva recomandari pentru ca totul sa fie bine, iar masa bebelusului sa fie hranitoare si linistita.
Alaptarea si formulele de lapte
In primele sase luni de viata este de dorit ca bebelusul sa fie hranit exclusiv cu lapte matern sau cu formula de lapte. Abia dupa ce trece de primele sase luni din viata, bebelusul poate primi alimente complementare. In acest moment, dieta sa trebuie sa raspunda nevoilor nutritionale suplimentare, in special cantitatea de fier. Conform studiilor recente, asteptarea pana la sase luni pentru a introduce alte alimente in alimentatia bebelusului ar reduce la minimum riscul de a dezvolta intolerante alimentare sau alergii.
Introducerea de alimente solide
Copilul nu are nevoie doar de fructe si legume atunci cand face cunostinta cu diversitatea din alimentatie, ci si de carne si produse derivate. Este important ca acestuia sa ii fie oferite alimente din toate grupele alimentare pentru a-i fi acoperit necesarul zilnic si pentru a avea o crestere sanatoasa. Foarte important ca alimentele sa fie mai ales bogate in fier, iar pentru aceasta se pot oferi: cereale si pseudocereale, carne rosie, galbenus de ou, leguminoase, fructe si legume verzi.
Alimente alergene
Conform ultimelor cercetari, datele sugereaza ca intarzierea introducerii alimentelor alergene in dieta bebelusilor nu reduce riscul de reactii alergice, ci mai degraba se observa contrariul. Cu cat sunt introduse mai devreme, cu atat sistemul imunitar este mai protejat. Intarzierea introducerii lor ar putea favoriza dezvoltarea de alergii. Prin urmare, este permis si chiar incurajat ca bebelusilor sa le fie oferite de la varsta de 6 luni alimente precum fructe de mare, oua intregi, alune, fructe si legume cu seminte, cu conditia ca acestea sa fie gatite, respectiv taiate corespunzator pentru a nu exista riscul de inec.
De evitat
Este important ca bebelusilor sa nu le fie oferita mierea sub varsta de un an, din cauza riscului de aparitie a botulismului. De asemenea, trebuie evitate zaharul si sarea in mancarurile bebelusilor, iar carnea, ouale si laptele trebuie gatite suficient astfel incat sa dispara bacteriile care pot duce la aparitia intoxicatiilor alimentare.
Comportamentul in timpul mesei
Nimic mai simplu si mai distractiv decat o masa luata impreuna cu bebelusul. Acesta este la inceput de drum, principalul scop nu este de a se hrani, ci de a descoperi texturi, gusturi, arome. Dupa primele cateva luni in care exploreaza, si tinde sa faca acest lucru cu manutele, vine perioada in care se formeaza deprinderile de conduita la masa. Un set de tacamuri si vesela potrivite varstei, dar care sa ii si placa copilului poti gasi la krbaby.ro. Mesele vor fi, cu siguranta, mai placute daca se elimina riscul ranirii.