In Insulele Britanice, miscarea a fost promovata de chirurgul reginei Victoria, Sir Henry Thompson. Ingrijorat de conditii de sanatate periculoase, Sir Henry si colegii sai au fondat Societatea de Incinerare din Anglia in 1874. Primele crematorii din Europa au fost construite in 1878 la Woking, Anglia si Gotha, Germania.
Intre timp in America de Nord, desi au existat doua cazuri de incinerare inregistrate inainte de 1800, adevaratul inceput a fost in 1876, cand dr. Julius LeMoyne a construit primul crematoriu in Washington, Pennsylvania.
In 1884, al doilea crematoriu s-a deschis in Lancaster, Pennsylvania si, asa cum s-a intamplat in multe dintre crematoriile timpurii, a fost detinut si operat de o societate special conceputa.
Alte persoane din spatele deschiderilor crematorii timpurii au fost clericii protestanti care doreau sa reformeze practicile de inmormantare si profesia medicala preocupata de conditiile de sanatate din jurul cimitirelor timpurii.
In curand au aparut crematorii in Buffalo, New York, Pittsburgh, Cincinnati, Detroit si Los Angeles. Pana in 1900, existau deja 20 de crematorii in functiune, iar cand dr. Hugo Erichsen a fondat Asociatia Crematiei din America in 1913, existau 52 de crematorii in America de Nord si peste 10.000 de incinerari au avut loc in acel an.
In 1975, numele a fost schimbat in Asociatia incinerarii din America de Nord pentru a fi mai indicativ pentru componenta membrilor din Statele Unite si Canada. La acel moment, existau peste 425 de crematorii si aproape 150.000 de incinerari.
In 1999, au existat 1.468 de crematorii si 595.617 incinerari, un procent de 25,39% din toate decesele din Statele Unite.
Pana in 2009, au existat peste 2.100 de crematori si peste 900.000 de incinerari iar 36.84% din decese din Statele Unite au fost gestionate prin incinerare, un procent despre care se asteapta sa creasca cu peste jumatate pana in 2020.
Oamenii au practicat incinerarea, intr-o anumita forma, inca de la inceputul epocii de piatra, in jurul anului 2.500 i.Hr., iar practica s-a raspandit in intreaga lume. Utilizarea urnelor memoriale este foarte veche. Cu toate acestea, incinerarea moderna, asa cum o stim, a existat doar de putin peste un secol.
Incinerarea asa cum o stim – procesul extrem de controlat de reducere a corpurilor la cenusa folosind caldura mare si un spatiu inchis – a inceput Italia in 1873, cand profesorul Brunetti a inventat prima camera de cremare.
Aceasta a inceput o miscare pentru promovarea incinerarii atat in Europa, cat si in SUA, condusa in principal de medici care s-au ingrijorat ca ingroparea de corpuri intregi ar putea raspandi boala si poate provoca alte probleme sanatatii publice.
Ca parte a acestei miscari, primul crematoriu din America de Nord a fost construit in Washington, Pennsylvania in 1876.
Pentru incinerare umana 2020 va rugam sa accesati linkul. In Romania, decedatii pot fi incinerati in cateva locuri din tara, unul dintre ele fiind cel din link. Este foarte important de mentionat faptul ca, desi Biserica Ortodoxa nu este de acord cu aceasta practica, numeroase persoane opteaza pentru incinerarea decedatilor.