Este vinul vechi de fapt mai bun? Adevărul despre vârsta vinurilor

0 Shares
0
0
0

Este vinul vechi de fapt mai bun

Vinul mai vechi înseamnă neapărat că este mai bun? Nu, pentru că există mai mulți factori care influențează învechirea acestuia. În primul rând, majoritatea vinurilor sunt făcute pentru a fi savurate proaspete, adică nu sunt destinate să fie păstrate într-o pivniță pentru învechire întrucât se vor altera după câțiva ani.

În general, pe măsură ce lucrurile îmbătrânesc, devin deșeuri, dar cu toate acestea, există și comori, iar situația este la fel în cazul vinurilor. În general, vinurile roșii sunt cele potrivite pentru învechire, iar rareori există și unele albe sau rose care pot fi supuse aceluiași tratament.

Este important ca vinurile să fie învechite într-un mediu adecvat

Mai mult, la fel ca în cazul operelor de artă fine și al mobilierului antic, este important ca vinurile să fie învechite într-un mediu adecvat. Factori importanți în îmbătrânirea vinului includ temperatura, expunerea la lumină și umiditatea, iar toate vinurile au o perioadă când sunt la apogeul lor.

Prin urmare, dacă grăbești momentul sau dacă aștepți prea mult, s-ar putea să nu te bucuri de cea mai bună versiune a vinului tău. Cel mai bine te documentezi pentru a vedea când este cel mai bine să consumi vinul, iar dacă eticheta nu îți oferă aceste informații, poți afla mai multe pe internet sau să întrebi direct producătorul.

Cel mai probabil sunt mulți producători care vor fi bucuroși să discute cu tine despre vinurile lor și să îți ofere toate informațiile de care ai nevoie pentru a te bucura de o experiență pe cinste.

Cum se învechește vinul?

  • Lumina soarelui – păstrează vinurile care se îmbătrânesc departe de lumina soarelui.
  • Temperatura – temperatura optimă pentru îmbătrânirea vinurilor este undeva între 12 – 18 de grade
  • Umiditatea – cât mai aproape de 70% posibil.
  • Învârte sticla – sticlele ar trebui să fie așezate pe lateral și să fie învârtite la intervale regulate pentru a menține dopul umed.

Pe lângă acești factori, învechirea vinului necesită timp, drept urmare trebuie să te înarmezi cu răbdare. O strategie bună pentru construirea colecției tale este să comanzi vinuri și să păstrezi unele pentru îmbătrânire și unele pentru băut, iar pe această cale nu te vei simți ca și cum sacrifici complet prezentul.

Pe măsură ce timpul trece și continui să adaugi piese în colecție, nu te vei simți atât de vinovat când deschizi dopul uneia dintre sticlele tale mai vechi și amintește-ți că majoritatea vinului este pentru băut, nu pentru colecționat. Așa că bucură-te de vin când este la apogeul său și apoi încearcă o altă sticlă.

Poți începe chiar cu un vin alb autohton precum Sauvignon Blanc din gama Budureasca Premium. Te va cuceri chiar de la primul contact datorită culorii sale galben pal, având reflexii verzui, iar aromele complexe de fructe tropicale, guava și papaya sunt o adevărată plăcere. Gustul este plăcut, amintește de fructele tropicale, aciditatea este bine echilibrată, iar finalul plin de eleganță, drept urmare fiecare pahar pe care îl vei servi va fi de poveste.

La fel ca multe alte vinuri albe, și acesta este unul versatil la capitolul asocieri culinare și care poate fi servit alături de numeroase preparate, în special cele din pește, pasăre, fructe de mare, paste, brânzeturi, mezeluri, dar și mâncăruri vegetariene. Pentru ca acest vin să fie cu adevărat pus în valoare, se recomandă servirea sa la o temperatură între 10 și 12 grade.

Îl găsești în magazinul online al Cramei Budureasca, alături de multe alte vinuri de înaltă calitate pe care merită să le descoperi chiar acum!

0 Shares
You May Also Like