Restrictii pentru o pompa submersibila

Restrictii pentru o pompa submersibilaO pompa submersibila este indicat sa fie protejata prin urmatoarele masuri: o pompa submersibila are motorul rezistent la un numar ridicat de turatii, insa intensitatea curentului variaza, de aceea este bine sa dotam motorul cu un sistem rezistent la oscilatiile de curent electric; pompa submersibila trebuie ferita de inghet; acesta este un aspect important, in caz contrar risca sa fie casata inainte de termen;  pompa submersibila functioneaza la un anumit regim termic si suporta  o anumita temperatura in interior, care difera in functie de model.

Este foarte important sa ne asiguram ca interiorul pompei sa fie etans, astfel incat sa nu patrunda apa.  Acest dispozitiv este foarte practic, indiferent de domeniul de utilizare. Colectoarele  apelor menajere se pot confectiona din diverse materiale.

Sectiunea tip ovoid a aparut din necesitatea de a asigura o curgere favorabila la retelele de canalizare tip unitar; in cazul apelor mari (la ploi mari) debitul este foarte mare, deci este nevoie de o sectiune mare; in mod curent insa curge numai apa uzata menajera dar cu debit foarte mic, mult mai mic decat debitul de ploaie ( de 20-50 ori mai mic); daca s-ar adopta o sectiune circulara, curgerea s-ar realiza cu viteze foarte reduse (depuneri); adoptarea sectiunii de curgere tip ovoid asigura o raza hidraulica mai buna si la ape mari si la ape mici.

Sectiunea tip clopot a fost dezvoltata din cauza debitelor mari dar si nivelul apei subterane ridicat; prevederea unei sectiuni tip ovoid ar fi foarte greu de realizat si s-a trecut la aceasta sectiune turtita.

Realizarea tuburilor se face in trei tipuri: prefabricat, semifabricat, turnata pe loc. Desigur ca sectiunea total prefabricata este favorabila dar pentru dimensiuni mici; la sectiuni mari apar greutati de transport si de punere in opera. Problema esentiala  este cum se face imbinarea tuburilor pentru asigurarea etanseitatii; sunt doua solutii: cu cep si buza si cu mufa si garnitura.

Dezvoltarea industriei materialelor plastice a condus si la realizarea de tuburi pentru canalizare. Tuburile sunt facute dintr-un material termorigid.

Tuburile cu diametre de 100-1000 mm, sunt prevazute cu mufe si se imbina etans cu garnitura specializata. Tuburile sunt usoare si au imbinar la 4-6 m; din aceasta cauza permit o executie usoara (un tub de 500 mm diametru poate fi transportat de doi oameni fara mare efort) si o curgere favorabila a apei deoarece rugozitatea interioara este mai mica decat a tuburilor din beton. Pentru sectiuni mici sunt in totalitate fabricate din PVC.

Se acorda atentie speciala modului de asezare in transee si compactarea umpluturii din cauza ca sunt mult mai elastice decat tuburile din beton. Nu pot fi asezate la orice adancime fara masuri speciale. Tuburi gofrate din material plastic au fost dezvoltate pentru a asigura o folosire rationala a materialului.

Se stie ca materialele plastice rezista la presiune (rezistenta este ridicata); drept urmare, grosimea peretelui trebuie sa fie mica mai ales ca presiunea in colector este mica (maximum 1 bar). Tubul cu perete subtire nu rezista insa la impingerea pamantului, tubul “se turteste”; pentru cresterea rezistentei la impingerea pamantului tubul subtire de transport este intarit cu coaste din material plastic (un fel de onduleuri lipite la exteriorul tubului); in acest fel fiecare material isi realizeaza eolul: tubul interior transporta apa (etans si cu rogozitate mica) iar structura exterioara asigura rezistenta la impingerea pamantului.

Imbinarea se face cu mufa si garnitura; tubul poate avea 6 sau 8 m lungime. Tubul este foarte usor de pus in opera. Se produc diametre de 50-30000 mm. Piata instalatiilor detine o gama variata si structurata de produse. Fiecare dintre noi optam pentru varianta care este cea mai potrivita in ceea ce priveste sistemul de incalzire sau reteaua de apa.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *