Ingrijirea bijuteriilor de aur

Ingrijirea bijuteriilor de aur
Spre deosebire de argint, aurul nu dezvolta un finisaj patat in timp. Cu toate acestea, aurul poate acumula cu usurinta praful si murdaria. Pentru a restaura luciul bijuteriilor tale, din aur, ai nevoie doar de cateva instrumente si ingrediente de uz casnic. Trebuie doar sa urmezi pasii de mai jos. Aceeasi pasi se vor urma si cand vreti sa mergeti la amanet aur.

CURATAREA BIJUTERIILOR CU DETERGENT DE VASE.

Pune cateva picaturi de detergent de vase lichid intr-un bol cu apa calda (nu fierbinte). In cazul in care bijuteriile au pietre pretioase, nu folosi apa calda su fiarta. Pietrele pretioase, fiind fragile, se pot sparge, din cauza schimbarilor bruste de temperatura.

Se inmoaie bijuteriile din aur in aceasta solutie, se lasa sa stea in apa timp de 15 minute. Dupa acest timp, fiecare bijuterie se freaca cu o periuta de dinti, acordand atentie locurilor unde murdaria ar fi ascunsa.

Foloseste o periuta foarte moale, deoarece perii rgizi pot zgaria suprafata bijuteriei, iar in cazul in care aceasta este placata cu aur, perii rigizi pot indeparta, in intregime, stratul de aur. Periuta pentru sprancene este cea mai indicata pentru curatarea bijuteriilor din aur, deoarece are peri moi si scurti.

Se clateste fiecare bucata in apa calda curenta. O clatire buna ajuta la eliminarea murdariei persistente. Asigura-te, din nou, ca apa nu este fierbinte, mai ales in cazul in care bijuteriile contin pietre fragile. Daca clatirea se face in chiuveta, acoperiti scurgerea, pentru a evita pierdea acestora.

Se usuca cu o carpa moale, apoi bijiteriile se lasa pe un prosop, la aer uscat. Purtarea bijuteriilor inca umede, are drept consecinta iritarea minora a pielii.

CURATAREA BIJUTERIILOR DIN AUR CU AMONIAC.

Amoniacul este un detergent puternic, dar chimic, fiind oarecum caustic. Se evita folosirea amoniacului de prea multe ori, in curatarea bijuteriilor de aur, pentru a se preveni uzura bijuteriilor. Nu utiliza amoniac atunci cand bijuteria contine platina sau perle!

Se adauga o parte amoniac la sase parti apa. Se agita usor. Se inmoaie bijuteriile in acest amestec, nu mai mult de un minut, deoarece amoniacul este usor coroziv. Clatirea se face sub jet de apa. Se usuca usor cu o carpa moale si se lasa      pe un prosop inainte de a le purta.

CURATAREA BIJUTERIILOR CARE CONTIN GEME.

Bijuteriile cu pietre pretioase, care sunt lipite in setarea lor, nu ar trebui scufundate in apa, deoarece apa calda poate desprinde adezivul, iar in urma unui periaj minutios, piatra ar putea sa cada. Pentru aceste tipuri de bijuterii, se foloseste o metoda speciala  de curatare, care evita submersia totala.

Preparati o cantitate mica de apa cu sapun. Inmuiati un prosop moala in aceasta solutie si frecati cu delicatete bijuteriile, apoi le clatiti, prin tamponare usoare, cu o carpa umeda, pentru a se indeparta urmele de sapun.

Atarnati piesele cu susul in jos, dupa curatare, permitand ca urmele de umezeala sa se scurga in afara.

CURATAREA BIJUTERIILOR CU PASTA DE DINTI.

Aceasta metoda se foloseste cu grija, deoarece pasta de dinti poate zgaria aurul si argintul, fiind indicata pentru articolele din aur uzate, care au nevoie de o curatare rapida, sau atunci cand nu aveti acces la alte materiale de curatare.

Se amesteca o cantitate mica de pasta de dinti cu o lingura sau doua de apa, sau se poate folosi pasta de dinti nediluata. Cu ajutorul unei periute cu peri moi se freaca atent fiecare bijuterie, apoi se clateste cu apa abundenta.

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *