Generalitati privind decantarea apei cu ajutorul unei pompe cu tocator pentru wc

Pompa cu tocator pentru wc este destinata apelor uzate si prezinta urmatoarele caracteristici: are o greutate considerabila, inaltimea si latimea sunt mici,  debitul cu care pompeaza apa inregistreaza valori ridicate, turatie motor este mare,  iar structura constructiva este adaptabila unei concentratii ridicate de impuritati si corpuri straine. O pompa cu tocator pentru wc este  o pompa de adancime si prezinta la exterior o carcasa rezistenta; interiorul acesteia este astfel confectionat incat sa reziste unui regim de functionare intens.In cazul apelor subterane cea mai frecventa problema este cea a cresterii cantitatii de nisip. In astfel de situatii apa se limpezeste prin decantare. Exista o gama variata de decantoare. Se poate face urmatoarea afirmatie: daca se reduce adancimea decantorului se reduce si lungimea lui. S-a efectuat un experiment: s-a imaginat ca decantorul este format din mai multe decantoare suprapuse, cu inaltime mica. A fost obtinut un decantor cu etaje.Ideea nu s-a dezvoltat deoarece s-a constatat ca namolul  depus de lamelele de jos nu poate fi evacuat. Decantorul se va colmata.  Au fost de asemenea realizate decantoare cu o singura separare pe orizontala. Se reduce la jumatate lungimea reala a decantorului.  Pentru a ajunge la forma practica a decantorului a trebuit rezolvata problema evacuarii namolului de pus.

Primele decantoare au functionat discontinuu: cand stratul de namol avea o grosime prestabilita se oprea functionarea, se golea cuva si dupa un timp se intra si cu mijloace terasiere (lopeti) se scotea namolul.Era o operatiune grea deoarece namolul se manipula greu (suspensii argiloase) iar in perioada de iarna mi se putea face.  Mai tarziu s-a recurs la mijloace mecanice, curatire cu pod raclor (o lama trasa de o grinda care ruleaza pe marginile decantorului si strange namolul la unul din capete de unde este indepartat hidraulic); grinda face curse la intervale stabilite (pe durata intoarcerii la capat, lama este ridicata deasupra apei).Cele mai multe decantoare detin acest sistem de curatire.  Problema este ca iarna decantorul ingheata (viteza apei in decantor este de ordinul 1-2 cm/s – la aceasta viteza, apa formeaza strat de gheata). La decantoarele unde din cauza dimensiunilor nu se poate gasi un sistem mecanic normal, s-a recurs la curatirea prin dragare (draga este un utilaj format dintr-un plutitor pe care se gaseste o pompa; namolul este agitat cu un dispozitiv mecanic si pompa aspira namolul de pe radier; namolul este pompat pe o conducta flexibila la un depozit unde se usuca).

Din cauza ca namolul se aduna la unul dintre capete (de regula, capatul amonte) trebuie lasat loc pentru stationare provizorie – se realizeaza o groapa de namol. Greutatile legate de procesul de curatire a decantorului orizontal au condus la schimbarea tipului de constructie. S-a ajuns la un decantor orizontal dar de forma cilindrica – decantor orizontal radial.Apa intra prin zona centrala si curge radial spre margini, viteza scazand continuu. pentru evacuarea namolului a fost realizata o grinda rezemata pe conul central si pe marginea decantorului. Rezemarea pe margine se face prin intermediul de roti antrenate de un motor electric. Grinda se roteste in jurul axului decantorului fara a fi nevoie  de un control permanent (1-2 rotatii pe ora).  De grinda sunt legate sape/racleti cu orientare care sa asigure impingerea namolului in partea centrala, la un concentrator de namol. Din con namolul este evacuat periodic. Avantajul este dat de curatirea mai simpla a namolului, dar ramane problema functionarii pe durata iernii cand apa poate ingheta. O problema speciala este cea legata de colectarea apei limpezite. Deversorul este de mari dimensiuni si trebuie sa fie orizontal. Pentru aceasta este dormat dintr-o parte fixa (beton) si dintr-o parte reglabila (otel protejat). Ca si la decantorul orizontal, in cuva, din cauza curentilor preferentiali, se poate crea o zona moarta care reduce din eficienta decantorului.

Apa intra prin zona centrala si curge radial spre margini, viteza scazand continuu. pentru evacuarea namolului a fost realizata o grinda rezemata pe conul central si pe marginea decantorului. Rezemarea pe margine se face prin intermediul de roti antrenate de un motor electric. Grinda se roteste in jurul axului decantorului fara a fi nevoie  de un control permanent (1-2 rotatii pe ora).  De grinda sunt legate sape/racleti cu orientare care sa asigure impingerea namolului in partea centrala, la un concentrator de namol. Din con namolul este evacuat periodic. Avantajul este dat de curatirea mai simpla a namolului, dar ramane problema functionarii pe durata iernii cand apa poate ingheta. O problema speciala este cea legata de colectarea apei limpezite. Deversorul este de mari dimensiuni si trebuie sa fie orizontal. Pentru aceasta este dormat dintr-o parte fixa (beton) si dintr-o parte reglabila (otel protejat). Ca si la decantorul orizontal, in cuva, din cauza curentilor preferentiali, se poate crea o zona moarta care reduce din eficienta decantorului.

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *