Cauzele ingalbenirii dintilor

Ingalbenirea dintilor sau discromia dentara este o afectiune dentara frecventa si comuna si genereaza disconfort pentru mai multe persoane in momentul in care discuta sau zambesc.
Ingalbenirea dintilor sau discromia dentara este o afectiune dentara frecventa si comuna si genereaza disconfort pentru mai multe persoane in momentul in care discuta sau zambesc.

Colorarea dintilor este uniforma sau poate sa apara ca niste linii sau pete pe smalt. Zonele colorate au o densitate sau o porozitate diferita comparativ cu cea a smaltului normal.

Fenomenul se explica in general prin infiltrarea substantelor sub smalt  determinand modificarea nuantei albe si naturale. Exista si cateva metode de albire a dintilor pe care ar fi bine sa le aplicati.

Smaltul dentar poate sa fie translucid sau mai putin translucid si asta inseamna ca stratul de dentina va fi cel care va schimba culoarea danturii. Sunt si unele variatii de structura a dentinei care pot sa afecteze nuanta dintilor.

De asemenea lumina poate sa fie reflecatata diferit si poate sa rezulte o nuanta diferita care se atribuie danturii. Aceste probleme dovedesc practicarea igienei orale deficitare.

Tartrul dentar va fi cauzat de formarea peliculei galbui de pe suprafata dintilor si care daca nu se curata corespunzator poate sa genereze alte afectiuni dentare cum ar fi inflamarea gingiilor sau cariile.

Exista o tendinta generala in momentul in care o persoana are dantura ingalbenita, aceea de aplica diverse proceduri de albire dentara dar inainte de asta trebuie sa determinan cauza unei  astfel de probleme pentru a o inlatura.

Discromia dentara se poate clasifica in 3 categorii mari si fiecare au propriile cauze determinante.

Poate fi vorba despre discormie cauzata de anumiti factori exogeni precum bacteriile din cavitatea bucala, ceaiul, vinul, tigarile sau consumul de cafea. Aceasta discromie apare in momentul in care anumite substane cromogene aflate in alimentate pateaza smaltul dentar. Produsele de curatare sau de albire cum ar fi pasta de dinti si o curatare profesionista pot sa elimine aspectul neplacut.

De asemenea poate sa fie discromie cauzata de anumit factori intrinseci sau cauze endogene care in general apar in timpul in care se formeaza smaltul dentar.

Administrarea tetraciclinei in cazul copiilor sau pe timpul sarcinii, consumarea unei cantitati mai mari de fluor, avitaminoza sau pot sa existe cauze genetice cum ar fi porfiria congenitala, amelogeneza imperfecta sau osteogeneza imperfecta. In cazul acesta stratul de detina va fi afectat de coloratii.

Coloratiile pot sa fie indepartate prin folosirea mai multor produse pentru albire care vor schimba culoarea dintilor. In cazul in care aceste pete nu sunt tratate pentru un timp destul de lung si ajung sa penetreze si structurile interne ale dintilor si atunci se vor recomanda tratamente speciale pentru albire si chiar la fatetare.

Discromia poate sa fie cauzata de inaintarea in varsta. Odata cu trecerea timpului dentina isi schimba culoarea si smaltul se subtiaza si permite dentinei sa se faca vizibila.

Aceasta impreuna cu toti factorii exogeni  contribuie la ingalbenirea dintilor. Asa cum puteti observa din clasificari sunt mai multi factori ce pot sa afecteze coloratia dintilor si a dentinei.

Acestea sunt cauzele de baza pentru modificarea cromatica a danturii si de aceea este recomandat sa le acordati atentie. De asemenea, sunt si persoane care nu au culoarea danturii alba.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *